Не знаем какво е това лекарство и защо се е

...
Не знаем какво е това лекарство и защо се е
Коментари Харесай

НЗОК не знае кои частни болници вземат в пъти повече държавни пари за едно лекарство

Не знаем какво е това лекарство и за какво се е стигнало до такава разлика. Така членът на НЗОК доктор Андрей Дамянов разяснява информацията, че Касата заплаща 150 лв. за лекарство на държавни и общински лечебни заведения, а за същото лекарство се заплаща 1050 лв. на частни лечебни заведения.
Дамянов изясни, че според препоръчана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов законова корекция преди години, частните лечебни заведения може да не организират търгове за медикаменти от така наречен положителен лист. Това било направено поради европейска инструкция, само че членът на НЗОК призна, че в други страни като Германия и Австрия нямало такива съотношения 150:1050 лв..
Андрей Дамянов сподели пред Нова телевизия и, че ще има инспекция – до 5-6 дни трябвало да бъде призован Надзорният съвет на НЗОК. Сега нямало данни, тъй като на Касата се подавала систематизирана информация за медикаментите, които се покриват от НЗОК. И повода била, че имало над 300 лечебни заведения т.е. нямало по какъв начин да се обработи подробна информация.
Ако нещата са в границите на закона, няма да се връщат пари, призна още членът на НЗОК. И отхвърли да допуска дали вносителят на законовата корекция преднамерено не я е направил по този начин, че да се стига до такива парадокси.
Позицията на организациите на частните лечебни заведения
Скандалът потегли от изказване на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, направено преди 3 дни. Пред „ Дарик радио ” той непосредствено сподели, че НЗОК се точи в интерес на частни лечебни заведения тъкмо с заплащанията за едни и същи медикаменти на разнообразни цени когато лечебното заведение е частно и когато не е.
" Цените, на които НЗОК заплаща лекарствените артикули, са контролирани с Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули. Наредбата не разрешава на НЗОК да заплаща цена над записаната. Цената на едно лекарство може да се записва единствено в случай че е по-ниска спрямо тази в 10 европейски страни и след договаряне на наложителна отстъпка. Ако фактически има случай, в който едно лекарство е платено на цена 7 пъти по-ниско от записаната в Позитивния лекарствен лист, това приказва за тежка инсуфициенция на Наредбата, регулираща цените и постанова незабавната ѝ смяна, което точно Д-р Дечев би трябвало да инициира ", отвърна Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ) в публична позиция. Всъщност задочно Андрей Дамянов отговори, че НЗОК не може да инициира законови промени. НСЧБ счита и, че с изказванията си за законов лобизъм доктор Дечев " упреква в лобизъм Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа (бел. ред. - евентуално се има поради Европейският съвет) " поради вкарването на съответния законов текст в българското законодателство (директива 2014/24/ЕС).
Принципът на реимбурсация (т.е. връщане на пари към болниците) е да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика, само че не по-висока от цената, избрана в Позитивния лекарствен лист, упорстват още от НСЧБ и Българска болнична асоциация.
" Същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една огромна част от лечебните заведения - частните - беше неразрешено на касата да желае финансови индикатори. Тоест, държавните и общинските лечебни заведения да дават доклади по какъв начин са похарчили парите си, частните да не дават . Второто нещо, което направиха - извадиха частните лечебни заведения от наложителните публични поръчки, които се организират, когато се харчи публичен запас. Това докара до големи девиации. Примерно - едно и също съответно лекарство на един и същи производител, когато се регистрира от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се регистрира от частна болница, го заплаща на 1050 лева Разликата е 7 пъти. Защо ви ги споделям тези неща? Защото всеки бърка, само че рационалният човек си вади заключения и не повтаря грешките си. Ние обаче - веднъж пипаме котлона, повторно, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме ", сподели в събота, 11 януари, шефът на НЗОК.
Как реагира Българска социалистическа партия на новината за цените на медикаментите - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР