Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и

...
Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и
Коментари Харесай

Премиерът: Утре отпускаме 600 000 лева на Рилския манастир

" Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и ето, до обяд съм тук. Утре на съвещание на държавното управление ще отпуснем 600 000 лв. на Рилския манастир, както и на другите манастири - Троянския и Бачковския, и за градеж на нова черква в Пловдив ". Това сподели министър председателят Бойко Борисов, който бе в Рилския манастир и чу за проблемите от игумена свещеник Евлогий, представен от " 24 часа ".

Оказа, че тази година няма планувани средства за манастира от бюджета, поради което можеше да спрат ремонтите и реставрационните действия.

" До този миг ние не сме получили нито един лев от държавната дотация, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като монумент на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията дотацията да се продължи. Но по-късно се губи някъде в дебрите на нашата администрация и не можем да открием какво се случва с нея ", описа сутринта дядо Евлогий.

В манастира се притесняват, че неналичието на държавна помощ може да има доста тежки последици. „ Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната страна е поела задължения да се поддържа, не се прави, несъмнено следователно Световната организация по запазване на недвижимото културно завещание е в цялостното си право да го извади този обект от своя лист, което ще бъде доста тъпо ”, прибавя игуменът.

Изправени до стената поради дефицита на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но с цел да изпълнят условията по мярката, вършат и немалки разноски.

Премиерът даде обещание парите да са преведени до дни. Още към 1,3 млн. лв. ще са нужни за създаване на пречиствателна станция, откакто бъде довършена административната постройка на полицията, пожарната и кметството до манастира. 

" Слушах сутринта и сърцето ми се скъса. Толкова доста много оказваме помощ на манастири  и църкви, вършим го и в този момент ", добави Борисов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР