Не за първи път се случва да бъдем обвинявани във

...
Не за първи път се случва да бъдем обвинявани във
Коментари Харесай

Спешна помощ: Семейството на починалия пациент няколко пъти отказа хоспитализацията му


Не за първи път се случва да бъдем упреквани във всички земни грехове и тъй като се споделиха извънредно доста лъжи и грешки, ще представим и документи. Случаят не е дума против дума. Става въпрос за един доста тежък случай, приключил със гибел ". Това съобщи представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска на брифинг, по време на който показа детайлности за гибелта на мъж, за който околните му настояват, че е получил отвод за приемане в болница, заяви Нова ТВ.

" Колежката е поела пациента към " Горубляне " във съдбовната нощ на 19-и против 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в независим екип с водач ", акцентира Сунгарска.

По думите ѝ при умрелия пациент кола за спешна помощ е била изпращана няколко пъти. „ На 7.11 сме викани два пъти. Първият път се открива, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите недоволства. Тогава сътрудниците са предложили хоспитализация, която е отказана”, разясни представителят на Спешна помощ.

В идващите няколко дни в дома на мъжа още веднъж е изпращана кола за спешна помощ на Спешна помощ. „ Разполагаме с документ, с който брачната половинка на умрелия - Илона Александрова, отхвърля хоспитализация за повторно. Следващото повикване е на 18-и против 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът още веднъж отхвърля да бъде приет в болница, само че все пак лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е наведен в „ Александровска болница”, изясни Сунгарска.



Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като изясняват, че положението на пациента изисква приемането му в поделение „ Гръдна хирургия” с каквото болничното заведение не разполага. Мъжът е взет с кола за спешна помощ и е изработен опит да бъде приет в болница в „ Софиямед”. Но до момента в който пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се стопира.

„ Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет”, съобщи Сунгарска. И добави: „ От репортажа, който излъчиха по малкия екран – брачната половинка на пациента ясно декларира, че лекарят ѝ е споделил, че ще бъде направено всичко допустимо той да бъде приет в болница и сътрудника ѝ е споделил – в случай че не успеем на никое място да се оправим, ще обикаляме лечебните заведения и ще го върнем. Тя е била предупредена”.

Пациентът е върнат в дома му като е трансфериран от софийска кола за спешна помощ към екипа във филиала в Елин Пелин.

„ Когато установихме, че пациентът е постоянен, поехме към дома му. Отне ни към 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на брачната половинка си, която да уведомим за идването ми. Пред дома му бяхме посрещнати от брачната половинка му, която с очевидно нападателно държание ни попита за какво го връщаме. Обясних, че няма места в лечебните заведения в София”, описа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин.

„ Събраха се още хора”, описа лекар Кацарова. „ Тълпата се държеше нападателно. Не съм била заключена в колата за спешна помощ. Бях в непрестанен устен контакт с пациента до момента в който беше в колата за спешна помощ. Помолихме за помощ да бъде изместен в дома му като хората в близост го взеха и ни отрязаха достъпа”.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, защото пациентът очевидно се влошил.

„ Направихме всичко допустимо да спасим този човек макар цялата експанзия против нас. Наложи се Министерство на вътрешните работи да влезе, с цел да ни изкара от вкъщи на пациента, тъй като беше рисково за нас. Бяхме заснемани по Фейсбук, обиждани”, съобщи Кацарова.

Лекарят и водачът на колата за спешна помощ сега са в болнични след преживения стрес. „ Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични поради този случай”, уточни Сунгарска.

Тя прикани да се изчака заключението от аутопсията. „ Спешна помощ по никакъв метод не приема обвиняването за неоказана здравна помощ, обвиняванията в немарливо отношение и всички други обвинявания, изказани към нас”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР