Не за първи път идилично село, разположено на върха на

...
Не за първи път идилично село, разположено на върха на
Коментари Харесай

Това италианско село ще ви плати да станете негов жител, ако сте гражданин на ЕС

Не за първи път идилично село, ситуирано на върха на някой рид в Италия със застаряващо население желае да " налее " нова кръв измежду жителите.

Обикновено, с цел да се случи това страната афишира продажба на къщи в селото, от дълго време неизползвани против 1 евро. В изоставени села от цялата страна чужденци грабят парцели за жълти стотинки - като договорката е, че те би трябвало да реновират къщата в границите на избран интервал от време.

Някои села обаче са даже по-изобретателни - като Кандела в Пулия, която през 2017 година предлага на бъдещите поданици 2000 евро да се реалокират там.

Сега на хоризонта се задава даже още по-изгодна договорка. Санто Стефано ди Сесанио, средновековно село в Абруцо, район в източната част на Италия, предлага да заплати на хората, искащи да се реалокират и да стартират бизнес там - и даже ще ги поддържа, като им обезпечи място за живеене с номинален наем.

" Искаме да дадем опция на селото да продължи да живее ", сподели кметът Фабио Сантавица пред CNN.

Но каква е уловката? Трябва да сте гражданин на Италия (или да имате законната опция да станете такъв) или жител на Европейски Съюз и да сте навършили 40 години.

Село в планината

Санто Стефано е най-известен с Sextantio, неговия първокласен хотел, чиито стаи са ситуирани в обособени селски къщи.

Но хотелът е надалеч от останалата част от селото, което се намира на 1250 метра надморска височина в красивия народен парк Gran Sasso e Monti della Laga. Жителите са единствено 115 и към половината от тях са пенсионери. По-малко от 20 са на възраст под 13 години.

Това са формалните данни. Всъщност Сантавица споделя, че броят на целогодишните поданици е сред 60 и 70. Така че в този момент управляващите подхващат дейности.

Общинският съвет ще заплаща на новите поданици месечна такса в продължение на три години до най-много 8 000 евро годишно. Съветът ще заплати еднократна вноска в размер до 20 000 евро, с цел да стартира новият преселник предприемачески бизнес.

Новите поданици ще получат и парцел, в който да живеят, против " алегоричен " наем.

Но какъв брой " алегоричен " - към момента не е ясно. Ще се проучват всички претенденти, с цел да решат управляващите какъв брой да вземат, преди да изготвят финансовите детайлности.

Силна конкуренция

Около 1500 души са кандидатствали от стартирането на схемата на 15 октомври. Но съветът желае да резервира броя на към 10 души или пет двойки. " Искаме последователно да усилваме жителите, " споделя Сантавича.

Не можете да се преместите там и да започнете какъвто и да е бизнес. Схемата е годна за избрани от съвета като основни действия: служащи по поддръжката, притежатели на дрогерии или тези, които могат да работят и продават храна в региона.

Кандидатите би трябвало да са на възраст сред 18 и 40 години и да не живеят в региона към Санто Стефано. Те би трябвало да са или поданици на Италия, жители на Европейски Съюз, или да имат правото да останат в Европейски Съюз за неустановен интервал. Ако към този момент живеят в Италия, те би трябвало да идват от регион с повече от 2000 поданици.

Освен това би трябвало да останат в града най-малко пет години. Отново няма формален развой за принуждаване на хората да останат за целия интервал, само че Сантавица споделя, че защото това са обществени пари, ще би трябвало да има някакви " ограничавания ", с цел да се подсигурява, че хората не идват, вземат парите за една година и си потеглят

Отдалечените селски градове на Италия, изключително в планинските региони и в южната част на страната, търпят изселване на поданици от края на Втората международна война, като хората се реалокираха в градовете, с цел да търсят работа.

След настъпване на пандемията, с прекосяването на работа от вкъщи, се вижда възроденият интерес на италианците към селските региони.

" Тези села живеят, до момента в който в тях има хора ", споделя кметът. " За да върнем Санто Стефано към живота имаме потребност от по-млади хора. Имаме възприятие за цивилен дълг, което ни тласка към това. Тук не става въпрос за продажба на нищо. Искаме да стартираме неща, които ще разрешат на селото да продължи да живее. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР