Не вярвайте на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма

...
Не вярвайте на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма
Коментари Харесай

Не вярвайте на Иван Гешев, че прокуратурата не отговаря за арестите, Конституцията казва обратното

Не вярвайте на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма никакво отношение към изискванията на местата за отнемане от независимост. Конституцията и законите на страната споделят тъкмо противоположното, откри инспекция на Фрог нюз. Нещо повече-във ВКП има цялостен бранш, който дава отговор за протичащото се в арестите и пандизите. Завесата за нечовешките уславия в тях повдигнаха неотдавна някогашната кметица на „ Младост “ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.
Разказите им за протичащото в зандана може да се съпостави със средновековна инквизиция-липса на въздух, светлина, здравна помощ, течащи одходни води от тавана, падащи части мазилка, бедност. Думите на Иванчева и Петрова бяха доказани от екип на омбудсмана Мая Манолова, който посети килиите на двете дами и на други арестувани, след което сподели фотоси като доказателство, че в арестите, където лежат хора без потвърдени присъди, е самият пъкъл. „ В последна сметка това не е Шератон “, сподели цинично Гешев на 9 декември по НТВ, чиито стремления за поста основен прокурор могат да бъдат разгадани във всичките му дейности.

Странно е, че правист от толкоз висока позиция в държавното обвиняване, се пробва да ни будалка крепко за това, че прокуратурата не дава отговор за арестите и пандизите. „ За това може да има разнообразни обяснения-или самият Гешев не е в час с материята, или ни прави на наивници “, разясниха пред медията ни адвокати.

Ето какво се споделя в член 127 в Конституцията: „ Прокуратурата следи за съблюдаване на законността, като упражнява контрол при осъществяване на наказванията и други насилствени ограничения “. Отваряме Закона за правосъдната власт, където в член 146, алинея 1 разбираме, че прокуратурата, изпълнявайки контрол за правда, може без предизвестие да посещава местата за задържане, да ревизира документите на арестите и пандизите, да беседва със арестуваните, както и да преглежда и да се произнася по отношение на сигнали и тъжби на хората, които изтърпяват някакъв тип наказване. В точка 4 от същия член 146 на Закона за правосъдната власт категорично се споделя, че прокуратурата може да дава нареждания на администрацията на местата за отнемане от независимост. Нещо повече-държавното обвиняване дава писмени разпоредби за премахване на установени нарушавания и стопира осъществяването на незаконосъобразни писмени заповеди.

За да се прави всичко това във ВКП от години работи профилиран бранш. Отделно във всяка окръжна прокуратурата е избран най-малко по един прокурор, който дава отговор за протичащото се в арестите и пандизите. Според разпоредбите, въпросните обвинители са задължени от време на време да посещават тези места и да наблюдават за нарушавания за закона. Опитите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да се свържат и да беседват с прокурор, до момента в който са били в ареста, обаче удрят на камък. Любопитното е, че администрацията на ареста усърдно е крила от тях името на обвинителя, който сякаш би трябвало да следи за техните проблеми.

След като гръмна абсурда за безобразните условия в арестите, на 4 декември м. година правосъдният министър Цецка Цачева насрочи среща с основния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Тя бе усърдно обявена от ведомството на Цачева. В деня, когато трябваше да не организира, стана ясно, че Цацаров и Маринов имат неотложни задължения, поради което сгледата се провали. До този миг не са направени и грам старания от страна на правосъдното ведомство да се разрешат проблемите в местата за отнемане от независимост. До ден сегашен и среща няма. В същото време страната ни е наказан да заплаща милиони поради нечовешките условия, в които се държат арестанти и пандизчии.

Иван Гешев

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР