Не вярвам да сме достигнали коронния номер на темата за

...
Не вярвам да сме достигнали коронния номер на темата за
Коментари Харесай

Достигнахме ли коронния си номер - няколко неудобни въпроса

Не имам вяра да сме достигнали " коронния " номер на тематиката за ковид. Очаквам още " дизайнерски " решения от властимащите, които не седяха на 2 метра разстояние един от различен в Народното събрание при открити няколко случая на ковид там, само че вместо това затвориха парковете, където сигурно може да се съблюдава нужната отдалеченост... Мисля да не давам отговори, мисля да задавам въпроси. Въпроси, които можете да си зададете и вие, с ясното схващане, че никой няма да отговори на тях, само че най-малко можете да поразсъждавате по тематиката... Защото по-добре да ги задаваме, в сравнение с шумът на прахосмукачката вкъщи да заглуши разсъдъка ни. 

Правя къса ретроспекция. На 11 април здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 16 април се затварят всички кооперативни пазари и цветни тържища в страната. Този път възбраната не се отстрани заради липса на " публичен консенсус " по тематиката, както с маските, а остана, макар че и тук консенсус не се открива. Представяме си, че сме в хипермаркет. Пускат ни един по един в магазина. Вътре жестоко има 50 индивида. Какво предотвратява скупчването им навръх щанда с доматите? Или разчитаме, че в случай че 25 са на него, другите 25 са към този момент при млечните артикули? Доверяваме се виртуално, а след това още веднъж пристъпваме към тематиката с градския превоз, в който, в случай че би трябвало да бъдем на 2 метра разстояние, по груби сметки излиза, че би трябвало да се возят към 4 – 5 индивида в затвореното пространство. Но вместо да са 5, те са най-малко 15.

Защо в градския превоз (затворено пространство) да може, а в парка (отворено пространство) и на 2 метра разстояние да не може? 

Няколко часа след наредбата за пазарите влезе в действие и тази за носенето на маски. Вече в действителност. До 26 април. В заповедта се показва, че маски ще се носят наложително на закрити или на открити публични места като транспортни средства за публичен транспорт, търговски обекти, паркове (как да носим маска в парка, като на входовете му има лента и не можем да припарим?), църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и други.

Споменахме църкви, та се сетих и за тях – единствено Българската православна черква отхвърли да затвори вратите си за празника. В страната ни дълго продължи спорът по какъв начин да се чества Великден, поради предстоящото скупчване на хора пред храмовете и големите опасности от разпространяването на ковид. Премиерът показа, че за някои хора е жизненоважно да отидат в храма на празника, само че може би е не е толкоз значимо да се грижат за своето здраве и това на другите. През това време две прилежащи страни с най-вече православно население направиха избор, който не оставя място за " публичен консенсус ", а посланието, което пробваха да насочат, е: " Животът на първо място ". В Сърбия и Северна Македония и църквите, и жителите бяха оставени без всевъзможен избор. Да, в името на живота. А тук при " настъпващия Ад " църквите останаха отворени. Иконите се дезинфекцират. След всеки, който ги целуне ли? Или отново като общата лъжичка? Не знаем. И даже и след Великден, към момента няма отговор. 



Абсолютно предвидимо хората се настроиха на празнична вълна и всеки пое пътя си от София към родното си място. С попълнени заявления, несъмнено, само че при лек режим. Хиляди минаха КПП-тата, ситуирани на изходите на столицата. Няколко часа по-късно на ексклузивен брифинг бе оповестено, че министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е издал заповед, с която се не разрешава влизането и излизането от София от среднощ в четвъртък против петък. Ген. Венцислав Мутафчийски показа, че се следи едно доста обезпокоително нещо – всеобщо овакантяване на София, в случай че точно столицата е и главното огнище на заболяването. Тоест изчакахме всички да се изнесат и чак тогава въведохме възбраната. Защо, като беше толкоз предвидимо? 

От апетит ще умрем, не от ковид,

тъй като колелото на стопанската система ни не се върти. Замря, както и всички тези дребни магазинчета, които затвориха... Както всички компании, чиито артикули не са нужни към този момент заради обстоятелството, че когато си скъсен или взимаш половин заплата, единственото, към което се стремиш, е да си платиш сметките за месеца и да се погрижиш за прехраната на фамилията си.

И това не е всичко,

тъй като това са единствено дребна част от всички въпроси, които можем да си зададем. Задавайте си ги, задавайте ги и гласно, с цел да ги чувате ясно. И търсете отговора, макар че евентуално няма да го получите. Мисълта е значима, тъй като в последно време все по-често се усеща липса на такава. " Маските са с цел да мълчите, а не с цел да ви пазят! " – това са думите на Милен Цветков, които всички цитират сега. Но недейте да цитирате на вятъра и вие, а даже и с маска на уста се замислете над тях. Може би след няколко минути някой ще смъкне за секунда маската, с цел да изкрещи " Защо? ", само че въпреки всичко – недейте на публично място, че има заплаха да отнесете някоя солена санкция макар понижената си заплата. И единствено още нещо – в това време в Израел стачкуват на два метра разстояние един от различен.

 

הוידאו הזה שווה ציוץ מחודש[email protected]/swcijMR3rI
— איתי בלומנטל Itay Blumental (@ItayBlumental) April 19, 2020
 
 Защо умните хора имат вяра в митовете за ковид?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР