Не всички страни партньори са готови да получават данните от

...
Не всички страни партньори са готови да получават данните от
Коментари Харесай

Краят на една епоха - Швейцария вече споделя банкови тайни с данъчните от други държави

Не всички страни сътрудници са подготвени да получават данните от швейцарските данъчни

Още по тематиката
Банковата загадка в Европа към този момент не съществува, съобщи комисар Московиси
от Дневник,12 фев 2018
Швейцарски банки не желаят да дават данни на корумпирани страни

Лобирането им за специфична уговорка е подложено на критика като опит да крият клиентите си
18 юни 2017
Прокуратурата не е разследвала Христо Бисеров за пране на пари поради отвод от Швейцария
от Дневник,12 мар 2016 Краят на епохата на банкова загадка, обвиваща притежатели на сметки в Швейцария, към този момент е реалност. Федералната данъчна администрация (FTA) на алпийската страна удостовери, че в края на септември за пръв път е почнала автоматизирано да споделя финансови данни за клиенти с данъчните управляващи в десетки други страни.

Това се случва поради влизането в действие на световни стандарти за битка с данъчните измами. Швейцария е най-големият в света център за ръководство на така наречен офшорно благосъстояние и искащите да изнесат там средства към този момент не могат да го вършат без знанието на националните данъчни организации.

Известна степен на секретност въпреки всичко е непокътната - швейцарските управляващи не могат автоматизирано да научават какво жителите държат в сметките си в личната си страна, да вземем за пример.

Първата замяна на данни трябваше да стане с всичките 28 страни от Европейския съюз плюс 9 страни и юрисдикции: Австралия, Канада, Япония, Норвегия, Южна Корея, Исландия, Гърнси, Джърси и остров Ман. Но в известието на FTA се показва, че " Кипър и Румъния сега са изключени, защото още не дават отговор на интернационалните условия за дискретност и сигурността на данните ". Прехвърлянето на информация към Австралия и Франция е било забавено, " защото заради механически аргументи тези страни още не са дали данни на FTA ". Информация не е била получена още от Хърватия, Естония и Полша.

Около 7 хиляди банки, тръстове, застрахователи и други финансови институции са регистрирани във FTA, събират данни за милиони сметки и ги изпращат на швейцарската данъчна организация. Тя, от своя страна, предава на партньорските страни информация за към 2 млн. сметки.

Данните съдържат името и адреса на притежателя на сметката, къде живее, данъчен идентификационен номер, от коя финансова институция в Швейцария идва информацията, салдото по сметката и финансовите доходи по нея.

Така управляващите могат да сверят дали данъкоплатците вярно са заявили сметките си зад граница.

Догодина размяната на данни ще обхване към 80 страни, стига да покриват условията за сигурност на информацията и отбрана на поверителността. Оценка дали това е по този начин се прави от Глобалния конгрес за бистрота и замяна на информация за данъчни цели към Организацията за икономичесто съдействие и развиване (ОИСР).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР