Не всички страдат от алергия в детска възраст, тя може

...
Не всички страдат от алергия в детска възраст, тя може
Коментари Харесай

Миди, яйца, мляко, глутен най-често причиняват хранителна алергия

Не всички страдат от алергия в детска възраст, тя може да се отключи и в зрелост, а това се случва при към 4% от хората. Ето по какъв начин да разпознаете кои артикули би трябвало да избягвате и за какво.

Има хора, които одобряват стомашното разстройство за нетърпимост към избран артикул и стопират да го употребяват. Често одобряват това и за алергия, даже без да са се съветвали със експерт и да са си създали нужните проучвания. Но има и случаи, в които деянията на същинската алергия се подценяват, макар че един мощен припадък може да бъде рисков за живота.

Как да разберем, че това е алергична реакция?

Най-честите признаци на алергията са обриви, хрипове, тежка форма на гадене. Ако в организма попадне несъответствуващ артикул, имунната система създава имуноглобулини E антитела, които се борят с “нашественика ”. Те нападат клетките на кожата, белите дробове и храносмилателния тракт, което провокира и съответната реакция.

При по- тежки случаи може да се развие анафилактичен потрес, когато кръвното налягане скача, и човек не може да диша поради реакцията в белите дробове. Ако не получи своевременна помощ, може даже да почине. Най - постоянно такава мощна реакция провокира приемът на риба, морските блага, фъстъците и черупковите плодове. Децата са алергични към яйца и мляко, само че доста сполучливо ги “израстват ” в интервала на юношеството.

Каква е повода за появяването на хранителни алергии?

Специалистите нямат явен, еднопосочен отговор, макар че броят на възрастните с алергии се усилва с всеки минал ден. Ето няколко от аргументите.

Нова храна

Например, до момента в който е бил дете, човек не е опитвал ядки или риба, а “запознаването ” му с тях в зрелост води до обстоятелството, че организмът отхвърля непознатата му храна.

Липса на витамин D

Този недостиг визира към 70% от възрастните, а е извънредно значим за имунитета.

Лоши бактерии

Промени в микрофлората на организма също може да се отразят на развиването на алергии. Тези промени нормално се предизвикат от антибиотици и диети.

Алергия или нетърпимост? Това са разнообразни неща, макар че мнозина даже не се досещат за това. Ето по какъв начин да ги разграничаваме една от друга.

Хранителна алергия

От какво се провокира: риба, миди, фъстъци, ядки, яйца, соя, мляко, глутен.

Симптоми - разнообразни признаци от страна на стомашно чревния тракт и най- постоянно:

• зачервяване и обрив по кожата или в устата;

• затруднено дишане, хрипове;

• кашлица;

• усложнения при преглъщане;

• намален пулс;

• замайване;

• конвулсии в корема;

• гадене, повръщане, диария.

Време: най - постоянно реакцията се появява незабавно след приемане на “забранения ” артикул. Понякога признаците може да се проявят след 2 часа, доста рядко - след 6. Реакцията протича при всеки контакт с продукта.

Лечение: леките признаци могат да се лекуват с антихистамини. Анафилактичният потрес изисква въвеждането на хормона епинефрин или други медикаменти (в никакъв случай не се самолекувайте!).

Хранителна нетърпимост

Тя не изисква интервенция на имунната система, всички признаци са свързани с храносмилателния тракт. Проблемът е в неналичието на нужния ензим в организма за преправяне на избран артикул.

От какво се провокира: кафе, пикантни подправки, праскови, лук, зеле, фасул, глутен, млечни артикули, аромати.

Симптоми:

• конвулсии в стомаха;

• гадене, повръщане, диария;

• чувство за тежест.

Време: реакцията може да бъде незабавна или да се прояви в границите на 2 - 24 часа. Зависи от дозата и може да не настъпи при всяко хранене.

Лечение: медикаменти, които улесняват храносмилането.

Необходимо ли е да се изключат продуктите от рисковата група при липса на алергия или нетърпимост? Не! Без глутена ще бъде по-трудно да си набавим фибри и витамини от група В, без млечни артикули - калций и витамин D. Някои считат, че отводът от такива артикули спомага за поддържане на здравето и за намаляване, само че диетолозите одобряват това за вид на плацебо резултат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР