Не всички сортове ябълки може да се съхраняват дълго време.

...
Не всички сортове ябълки може да се съхраняват дълго време.
Коментари Харесай

Как да съхраним за по-дълго ябълките в домашни условия

Не всички сортове ябълки може да се съхраняват дълго време. Ранните плодове да вземем за пример не са подобаващи за тази цел, а есенните ябълки устоят до Нова година, без да губят витамините и усета си. За сметка на това пък най-късните типове ще участват на трапезата ви чак до пролетта.

Преди да приберете плодовете за дълготрайно предпазване, първо ги сортирайте деликатно. За зимуване са най-подходящи здравите и неповредени ябълки, които са откъснати от дървото малко недоузрели. По тях да няма петна, " тунелчета " от червеи и други. От нездравите направете сладко, компот, сок или изсушете.

Изберете вярно съдовете за предпазване. Те би трябвало да защищават плодовете от механични повреди и да пропущат задоволително въздух. Дървените щайги и сандъци са идеални за задачата. Важно е да бъдат сухи, без признаци за плесен, черни налепи по дървото или пластмасата и да имат отвори.

Отлично се резервират ябълките, подредени върху плява. Друг вид е да увиете всеки плод в намачкана хартия или вестник или да покриете със сухи дъбови листа. Използват се също дървени стърготини, люспи от елда, изпечен пясък, добре изсушено сено. Помнете, че всичко, което употребявате, би трябвало да бъде не по-тънко от 2 см, като се изключи хартията.

Някои градинари поучават, преди да подредите ябълките за предпазване, да потопите всяка от тях в 2% разтвор калциев хлорид. Смята се, че такава обработка ги защищава от изсъхване. Но в последна сметка природата е основала особено покритие на есенните и зимните сортове, което се грижи за тяхното опазване. Затова не би трябвало да измивате или избърсвате плодовете, когато ги подготвяте за дълъг престой.

Надпишете съдовете с ябълките - обозначете къде са надлежно дребните, междинните и огромните. Когато решите да си хапнете от вкусните плодове, започнете с най-дребните по мярка, защото те най-бързо губят наличието на вода. След тях изяжте огромните, тъй като те пък са най-застрашени от гниене. Само междинните по мярка могат да посрещнат пролетта, в случай че сте ги съхранявали вярно.

В мазето или на терасата

Проветривото мазе е най-подходящото място за ябълките. Не поставяйте щайгите непосредствено върху пода, а подредете върху готова основа - палет, дъска или друго. Разположете ги по-далеч от чесъна и лука, тъй като съседството с тях ще се отрази неподходящо върху аромата на плодовете. Температурата в помещението, в което ще зимува реколтата, би трябвало да бъде от 0 до 7 градуса, а относителната мокрота на въздуха - 70-80%.
В случай че не разполагате с мазе, може да запазите ябълките в найлонови торбички, по половин кг. Завържете ги и направете странични сечения за проветрение. Сложете торбичките на най-прохладното място - да вземем за пример на най-долния рафт на хладилника, на остъклена и неотопляема тераса или до вратата на неостъклена тераса. Важно е до плодовете да не доближава директна слънчева светлина. На остъклена тераса може да съхранявате и щайги с ябълки, готови по метода, разказан нагоре - със плява или хартия. Хартията е за предпочитане, тъй като, когато един плод стартира да се скапва, няма да болести останалите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР