Не всички са фенове на предложения в четвъртък от ЕЦБ

...
Не всички са фенове на предложения в четвъртък от ЕЦБ
Коментари Харесай

Шефът на Европейската централна банка изтипосан като Дракула СНИМКА

Не всички са почитатели на оферти в четвъртък от ЕЦБ нападателен пакет със стимулиращи стопанската система на еврозоната ограничения.

В петък немският таблоид "Билд " (Bild) пусна фотография на президента на ЕЦБ Марио Драги, на която той прилична на граф Дракула, наричайки го граф "Драгилас ".

Вестникът упрекна Драги, че провежданата от него политик на ниски лихви коства на немските спестители милиарди евро, определяйки самата политика на ЕЦБ като "пагубна ".



Статията излиза единствено ден, откакто ЕЦБ понижи в допълнение депозитната си рента с 10 базисни пункта до ново негативно дъно от -0,5% и даде обещание да резервира рекордно ниските, или даже още по-ниски лихвените проценти, до момента в който инфлацията не стартира да се покачва. Централната банка също по този начин разгласи, че от 1-ви ноември ще рестартира покупките на еврооблигации в ежемесечен размер от 20 милиарда евро.

И други медии цитират немската съпротива на решенията на ЕЦБ. Ройтерс заяви, че на решението на ЕЦБ за рестартиране на покупки на облигации се е противопоставил президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Справедливо е да се означи, че Марио Драги не е почитател на немските политики. На конференция след вчерашното съвещание на ЕЦБ той настоя страните с бюджетен остатък (като Германия) да организират фискални политики, целящи да се избегне заплахата от криза.

"С оглед на отслабването на икономическите вероятности и продължаващата резистентност на рисковете в посока надолу, държавните управления с фискални благоприятни условия (с излишък) би трябвало да работят дейно и навреме ", уточни Драги.

Той също по този начин означи, че на съвещанието на ЕЦБ е имало "единодушно " единодушие в ЕЦБ за нуждата фискалната политика да се трансформира в главен инструмент за поддръжка на стопанската система в еврозоната.

Парадоксално е обаче, че макар намаляващите лихви германците са станали още по-големи спестовници, като техните спестявания в банки са достигнали 11% през предходната година, по отношение на рекордното дъно от 9% през 2013 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР