Не всички храни се развалят по сходен начин. При някои

...
Не всички храни се развалят по сходен начин. При някои
Коментари Харесай

Как да познаем кога една храна е развалена, освен по миризмата

Не всички храни се скапват по подобен метод. При някои артикули е в действителност мъчно да се разграничи по кое време са в период на валидност и по кое време е рисково да бъдат употребявани. В множеството случаи типът и миризмата на храната подсказват за нейната валидност, само че има някои хранителни артикули, които мъчно могат да се дефинират като негодни.

Какво би трябвало да знаем за тях? Как да разберем по кое време храната е развалена? Ето защо да внимавате при другите артикули.

Масло

Може да звучи необичайно, само че маслото също може да се скапе. Ако се държи отвън ледник, то има продължителност към 2 седмици. Употребата му не е целесъобразна след този период, защото по този метод то е изложено на топлота и светлина, които форсират процесите на развиване на бактерии.

Ако маслото се съхранява в ледник, трайността му нормално е към 4 месеца.

Краве мляко

Най-добрият и остарял метод за установяване на годността на млякото е миризмата. Когато е развалено, то мирише зле. Ако е пресечено и стои на пластове, това също е сигнал за невалидност.

Неживотинско мляко

Соевото, бадемовото и другите сходни други възможности на животинското мляко, също могат да се скапват. При тях обаче разделянето на пластове нормално не е проблем. След разлюляване те са още веднъж подобаващи за консумация. Препоръчително е да не се употребяват след десетия ден от приготвянето им, защото в тях може да са се развъдили бактерии.

Фъстъчено масло

Дори след отварянето на бурканчето и даже при предпазване на стайна температура, фъстъченото масло е годно за консумация с месеци. Отчасти тази дарба на фъстъченото масло се дължи на високото наличие на мазнини и масла, които са естествен консервант. Това значи, че множеството бактерии не могат да виреят и да се развъждат в него.

Когато въпреки всичко се скапе, фъстъченото масло бива изложено на оксидация и хидролиза на мазнините в него. Обикновено това се случва поради прекомерно дългото му излагане на топлота, светлина, бактерии. Появява се разслояване на пластове, както и смяна във усета.

Ориз

Въпреки че оризът е от храните с извънредно дълга продължителност, което го прави подобаващ за предпазване с месеци в шкафа, той въпреки всичко демонстрира признаци на невалидност в даден миг. Сред най-податливите на повреждане типове ориз е кафявият. Ако не е приготвен, трайността му е към 6 месеца при предпазване на стайна температура, 1 година при предпазване в ледник и година и половина при заледяване.

Сготвеният ориз може да издържи не повече от 6 дни.

Червено месо

Най-лесно се схваща по кое време аленото месо, а и освен то, е развалено – при смяна в цвета му. Потъмняването е симптом на загуба на качества на месото, както и евентуално развиване на бактерии. Ако е съпроводено с неприятна миризма, потреблението му не е целесъобразна, даже след термична обработка.

Птиче месо

При другите птици цветът на месото може да варира от синкаво-бяло, през розово до жълто според от храненето и самостоятелните особености на типа птица. Случва се птици от един и също тип да имат разлики в цвета на месото без то да е развалено. Как тогава да разпознаем негодното птиче месо?

Потъмняването е най-характерният белег на разваленото месо. Появят ли се разнообразни нюанси на личния цвят на птичето месо, то също е почнало да се скапва.

Риба

Рибата поначало мирише неприятно. Ето за какво миризмата не всеки път е водещ белег за невалидност. Ще познаете прясната риба по нейната бляскавост и разтегливост. Очите на рибата също би трябвало да са транспарантни. Ако са помътнели, това е очевиден знак за невалидност на рибата. Непрясната риба мирише още по-неприятно. Освен това, можете да се ръководите от едно просто предписание. Ако сте купили прясна риба от магазина, тя не може да стои охладена повече от 24 часа. След приключването им или я сгответе, или я изхвърлете./az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР