Не всички храни могат да се консумират сурови, разбира се,

...
Не всички храни могат да се консумират сурови, разбира се,
Коментари Харесай

8 храни, които задължително да ядете сурови

Не всички храни могат да се употребяват сурови, несъмнено, само че измежду голямото многообразие от хранителни артикули се открояват няколко, които е в действителност целесъобразно да се ядат сурови. Термичната обработка нарушава техните хранителни свойства и намалява резултата от потребните субстанции в тях. Кои са тези храни?

Броколи

Някога яли ли сте сурови броколи? Вероятно отговорът е „ не “. Обикновено броколите се варят, задушават на пара, пекат или пържат. Изследване от 2008 година обаче демонстрира, че даже най-малката термична обработка нарушава потребните субстанции в тези зеленчуци. Консумирани сурови, броколите имат мощен антираков резултат, понижават риска от сърдечносъдови болести, възпаления в тялото, меланхолия.

Лук

Всички типове лук са претъпкани с хранителни субстанции, потребни в доста връзки. Активното вещество в лука – кверцетин, дейно се бори с редица злокачествени процеси в тялото, предпазвайки го от развиване на рак.

Чесън

Подобно на лука, чесънът съдържа едно също по този начин потребно интензивно вещество, наречено алицин. Този мощен антиоксидант защищава сърдечносъдовата система от дегенеративни болести и се бори с възпалителните процеси в тялото. Когато чесънът бива приготвен на повече от 200 градуса температура, алицинът губи забележителна част от свойствата си.

Боровинки

Най-добре е да ядете боровинките пресни, тъй като антиоксидантите, витамините и полифенолите в тях се разпадат при термична обработка. Консумацията на пресни горски плодове оказва помощ на организма ви да се възползва от всички тези субстанции оптимално.

Червени чушки

Червените чушки са прелестни на усет, когато са печени и мариновани, само че потреблението им в прясно положение зарежда организма с големи количества витамин С.

Къдраво зеле (кейл)

Както множеството кръстоцветни зеленчуци, по този начин и къдравото зеле е претъпкано с потребни субстанции. В него се съдържат ензими и антиоксиданти, които се борят с възпаленията и усъвършенстват сърдечносъдовата система. Термичната обработка нарушава свойствата на тези субстанции, поради което е по-добре да бъдат употребявани пресни.

Червено цвекло

Може да се изненадате, само че аленото цвекло също е измежду храните, които е по-добре да се ядат в сурово положение. То е извънредно богато на фибри, фолати, витамин В9, витамин С, манган. Всички те губят огромна част от свойствата си при готвене на висока температура.

Ананас

Ананасът е плод, който у нас рядко консумираме недопечен. Печем го в сладкишите си или си го купуваме под формата на компоти и консерви с добавени сиропи и захари. Консумиран свеж обаче, ананасът има доста мощни противовъзпалителни свойства с помощта на бромелаина в състава си. Следващият път, когато приготвяте барбекю и посегнете към ананаса като прелестно печено на скара допълнение към месото, оставете го недопечен. Здравето ви ще ви е признателно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР