Не всички хотелиери, които приеха бежанци, ще получат компенсацията, за

...
Не всички хотелиери, които приеха бежанци, ще получат компенсацията, за
Коментари Харесай

Компенсациите за хотелиерите: Само 85 от всички подадени заявления са 100% одобрени

Не всички хотелиери, които одобриха бежанци, ще получат компенсацията, за която са кандидатствали. До този миг от Министерството на туризма са изплатили над 10 милиона лв. на хотелиери, само че оповестиха, че има 85 000 противоречиви нощувки, за които страната би трябвало да ревизира дали в действителност дават отговор на условията, с цел да получат пари.

Министерството е засякло, че 3700 имена на украинци попадат в няколко хотела по едно и също време, а при инспекцията се оказало, че някои от настанените въобще не са бежанци.

" Аз съм първият хотелиер с първия хотел, който е приел украинци ", съобщи Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Разказът на Атанас Карагеоргиев стартира по този начин. Но приключва в другата прекаленост.

" Както се споделя няма ненаказано положително ", добави Атанас Карагеоргиев.

Очаквал страната да му заплати разноските, само че до момента не получил и стотинка. Други негови сътрудници получили, само че по-малко от изразходеното.

" Получи се едно орязване до 40 %. Като за всеки хотел е друго. Тръгваме от 10 % и стигаме тук-там до 40% ", добави Станислав Стоянов, Съюз на хотелиерите " Златни пясъци ".

От Министерството на туризма обясниха от кое място идва разминаването. Само 85 от всички подадени заявки са 100% утвърдени. По-голяма част от хотелиерите ще получат пари, само че по-малко в сравнение с са поискали. Някои поради механически проблеми, други тъй като има случаи, в които едно и също украинско име попада в няколко хотела.



Някои поради механически проблеми, други тъй като има случаи, в които едно и също украинско име попада в няколко хотела.



" Поради проблем в системата, че позволява наново настаняване на същото лице със същите данни, без да е преустановен престоя в предния хотел, оттова се получиха тези неточности ", разясни Станислав Стоянов, Съюз на хотелиерите " Златни пясъци ".

" Това са нощувки, които ние би трябвало да изясним и в случай, че повода е справедлива, т.е. имаме пояснение за какво са дублирани и от по кое време са дублирани или в действителност да изясним грешката при подаване на заявките, ще ги разплатим на съответните заявители ", съобщи Ирена Георгиева, заместник- министър на туризма.

Има и трета причина. И от министерството на туризма я слагат в рубрика " неприемливи лица ". Такива е имало на 7 места.



" Това са лица, които са обитавали в страната и по някаква причина след 24.02 се настаняват в хотелите. Те не се водят бежанци ", сподели още Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма.

Въпреки това хотелите са платили за тези лица. И страната занапред ще мисли дали да заплати за техните нощувки.

Автор: Екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР