Не всички хора, преболедували COVID-19, имат изградени антитела, които да

...
Не всички хора, преболедували COVID-19, имат изградени антитела, които да
Коментари Харесай

СЗО: Не е ясно дали преболедувалите COVID-19 изграждат имунитет срещу вируса

Не всички хора, преболедували COVID-19, имат построени антитела, които да ги предпазят от наново заразяване. Това поражда опасения, че пациентите може да не развиват имунитет, откакто оздравеят от коронавиурса. Това оповестиха от Световната здравна организация(СЗО), представени от Си Ен Би Си.

„ Що се отнася до възобновяване и повторното заразяване, смятам, че за момента нямаме отговори. Това е незнайно “, съобщи Майк Райън, изпълнителен шеф на програмата за изключителни обстановки на СЗО по време на конференция в централата на организацията в Женева.

Предварително изследване на пациенти в Шанхай открива, че някои от инфектираните не са имали имунна реакция с антитела, до момента в който при други тя е била доста мощна, споделя доктор Мария ван Крекхофе, водещ академик по COVID-19 в СЗО.

„ Дали пациентите, които са имали по-силна реакция с антитела, са ваксинирани против реинфекция, е обособен въпрос “, прибавя тя, като споделя още, че организацията се нуждае от повече данни от оздравелите над 300 хиляди души в международен мащаб.

„ Нещото, което би трябвало да разберем по-добре, е какво значи реакцията с антитела във връзка с имунитета на хората “, споделя още Ван Крекхофе,,

По думите на Майк Райън има доста въпроси във връзка с това дали вирусът може да се реактивира, откакто даден пациент е бил оздравял и е дал негативни проби за COVID-19.

„ Има доста аргументи, заради които може да станем очевидци на реактивиране на вируса – било то от същата зараза или с различен заразен сътрудник. При вирусните инфекции има доста обстановка, в които системата на човек не почиства изцяло вируса от организма си. Някои пациенти също по този начин може да се оправят с главната зараза, само че да развият вторична бактериална зараза “, прецизира Райън.

Вчера представители на СЗО предизвестиха против унищожаване на ограниченията за обществено разграничаване и обновяване на работата на редица предприятия.

„ Докато разпространяването на COVID-19 е доста бързо, деескалацията на рецесията е доста по-бавна. Иначе казано, пътят надолу се изминава по-бавно, в сравнение с пътя нагоре. “, съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус по време на вчерашната конференция в Женева.

„ Това значи, че ограниченията за надзор би трябвало да бъдат анулирани доста постепенно и следено. Не може всички да бъдат отстранени едновременно “, прибавя той.

По неговите думи страните, които обмислят разхлабване на ограниченията, би трябвало първо да подсигуряват, че:

Разпространението на вируса е под надзор

Има система за наблюдаване, която оказва помощ за откриването, изолирането и лечението на инфектираните.

Огнищата на болестта в лечебните заведения и старческите домове са сведени до най-малко.

 Рискът от внасяне на вируса от чужбина е под надзор.

Предприети са положителни превантивни ограничения в учебните заведения и на работните места

„ Мерките за надзор могат да бъдат отстранени единствено в случай че са налице верните ограничения за отбрана на публично здраве, в това число забележителен потенциал за следене на контактите лица на инфектираните “, споделя шефът на СЗО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР