Не всичката археология там има сериозна историческа стойност, което е

...
Не всичката археология там има сериозна историческа стойност, което е
Коментари Харесай

Проф. Бони Петрунова: Не всичко на Скаптопара има археологическа стойност

Не всичката археология там има сериозна историческа стойност, което е значимо да бъде разбрано от жителите .
Това съобщи доцент Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей пред bTV във връзка разкопките " Скаптопара ", които се падат по трасето на Автомагистрала " Струма ".

Припомняме, трасето на автомагистрала " Струма " минава през разкопките на античното римско населено място " Скаптопара ".

На 5 май, по време на посещаване на разкопките, министър председателят Борисов съобщи, че дава едномесечен период на археолозите и инженерите, с цел да намерят решение.

На 17 юни в София се провежда митинг, в който жители ще упорстват разкопките да бъдат непокътнати в техния достоверен тип, а не да бъдат заровени под тонове асфалт.

 Благоевградчани желаят смяна на трасето на Автомагистрала
Благоевградчани желаят смяна на трасето на Автомагистрала " Струма "

Заради археологически разкопки под автомагистралата

Министерството на културата отпусна 1,5 млн. лева за разкопки тази година. Продължават се разкопките по знаковите обекти на България - Велико Търново, Плиска, Преслав, Провадия, както и Перперикон .

По думите на проф. Петрова парите, които се влагат в археологията на България, подкрепят стопанската система на страната ни . Така се основава артикул, който след това е посещаван от туристи и генерира доходи за страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР