Не всеки има нужда от отслабване, но ако се налага

...
Не всеки има нужда от отслабване, но ако се налага
Коментари Харесай

Доказано: интернет и джаджите помагат за отслабване


Не всеки има потребност от намаляване, само че в случай че се постанова – интернет и смарт джаджите оказват помощ
(снимка: CC0 Public Domain)

Много уеб приложения и електронни устройства, в това число фитнес тракери и смарт телефони, претендират, че оказват помощ на хората да водят здравословен метод на живот и да отслабнат. Но в действителност има малко проучвания за успеваемостта на препоръчваните способи. Сега учени от университета в Цукуба, Япония потвърдиха, че и зползването на джаджи и приложения може да помогне в битката с наднорменото тегло.

Известна е вредата от наднорменото тегло за здравето и продължителността на живота. Всеки непотребен кг се трансформира в риск от диабет вид 2, сърдечно-съдови болести, хипертония и други проблеми. Медиците предлагат разнообразни способи за битка със затлъстяването, а в последните години се следи вълна от решения в тази сфера, които употребяват уеб приложения и мобилни джаджи.

Степента на въздействието на сходни технологии обаче не е строго оценена, което затруднява определянето на най-ефективните средства за решение на проблемите с наднорменото тегло. Затова японски учени взеха решение да положат основите за пълноценно, правдиво проучване.

В скорошно изследване, оповестено в списание Nutrients, специалистите правят оценка успеваемостта от потреблението на уеб приложения за намаляване и промени в метода на живот при хора с наднормено тегло и затлъстяване. За задачата учените вършат последователен обзор на изявленията по тематиката и избират 1466 публикации от две бази данни с медицински изявления за по-задълбочен разбор.
още по темата
Всяка от определените публикации е тествана за качество при събирането на доказателства, като се регистрира рискът от пристрастност. От този набор от публикации 97 са оценени качествено (в относителни термини, като изявленията или дневници на пациенти) и 51 количествено (с цифри).

Качественият разбор демонстрира, че изследвания, употребяващи съставни елементи като обществена поддръжка, самоконтрол на държанието и резултатите (тегло), слагане на цели за смяна на държанието, информация за последствията за здравето и слагане на цели за реализиране, удостоверяват тяхната висока успеваемост при понижаване на тежестта на пациентите.

В същото време откривателите откриват неприятна наклонност, че с увеличение на продължителността на потребление на уеб инструментите, успеваемостта на методите понижава, само че това се случва и с стандартните способи.

Количественият разбор на изявленията също сподели успеваемостта на уеб-базираните принадлежности като персонализирана информация, съобразена с потребителя, и електронна консултация. Но в тази ситуация на онлайн чатове, става известно, че този инструмент е неефикасен. В същото време потреблението на смарт телефони за персонални отдалечени съвещания със експерти има позитивно въздействие върху загубата на тегло.

Въз основа на получените данни, откривателите заключават, че интернет и профилираните уеб принадлежности могат да оказват помощ на хората да отслабнат. Но учените и лекарите към момента не знаят най-хубавия метод за реализиране на тази цел. Необходими са нови научни разработки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР