Не внасяме Плана за възстановяване и устойчивост в Европейския съюз,

...
Не внасяме Плана за възстановяване и устойчивост в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Пеканов: Планът за възстановяване не е внесен в ЕС засега липсва визия по Зелената сделка |

Не внасяме Плана за възобновяване и резистентност в Европейския съюз, тъй като по Зелената договорка няма направена визия. Ще се опитаме да създадем това през идващите месеци, съобщи служебният вицепремиер Атанас Пеканов по бТВ. 

" България дълги години е отлагала по време на бившето ръководство. Това към този момент не е решение, Зелената договорка изисква ясни задължения ", счита той.

По думите му е значимо да се прегледат наличните благоприятни условия за различни енергийни мощности, както и да се изследва най-хубавият метод да се основат работни места с почтена заплата, когато се закрият въглищните централи. 

Атанас Пеканов е безапелационен, че парите от Европейски Съюз по Плана за възобновяване не са застрашени по никакъв метод, само че е добре страната да ги получи допустимо най-скоро.

Според него влизането на България в еврозоната ще се случи и всички нужни стъпки в тази посока ще бъдат подхванати. 

" За мен най-важната част от този развой е мониторингът и контролът на цените. Все още не знаем по кое време тъкмо ще се случи, само че сега, в който имаме позволение от европейските институции да приемем еврото, ще го създадем ", сподели Пеканов. 

Той смята, че през последната година еврозоната е станала " доста по-силна в изискванията на пандемията " поради въвеждането на специфични ограничения и принадлежности, които да подкрепят по-социално слабите страни.

" Високите равнища на инфлация в цяла Европа и у нас бяха предстоящи. Според мен са преходни и вървят с икономическото възобновяване. Нормално е 10% напредък на Брутният вътрешен продукт за второто тримесечие да върви с висока инфлация ", разяснява служебният вицепремиер. 

Атанас Пеканов съобщи, че само го тормози сферата на енергертиката, защото в международен мащаб има повишаване на цените, заради което счита да търси съдействие с министерството на енергетиката за намиране на решение.

" Чухме доста внезапен звук от европейски институции, които желаят от нас като длъжностен кабинет да се наемем за ясни дати за декарбонизация на стопанската система. Такава тактика липсва, напълно жестоко е написана от предходните ръководещи ", установи вицепремиерът. 

Той добави, че е малко необичайно европейски институции да не могат да схванат, че за едно служебно държавно управление е мъчно да вземе решение по този въпрос.

" Темата е сложна, преференциална за политическа приложимост ", разяснява Пеканов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР