Не висока скорост, здрава броня и мощно въоръжение – в

...
Не висока скорост, здрава броня и мощно въоръжение – в
Коментари Харесай

A-10 Thunderbolt II и още три от най-страшни щурмовици в света

Не висока скорост, здрава ризница и мощно въоръжение – в тактическата авиация съчетаването на тези три качества е особено единствено за щурмовиците. Златният век за тези страшни самолети за непосредствена поддръжка на сухопътните войски на бойното поле настъпи във Втората международна война. С настъпването на реактивната авиация тяхната популярност позатихна, само че локалните войни ги възродиха. OV-10 Bronco на North American възроди потребността от тях в в края на 1960-те години в противопартизанската война във Виетнам. Последвалият опит във въоръжени спорове през втората половина на 20-и век сподели, че всеобхватната Трета международна война се отсрочва, само че в света ще има голям брой местни войни и щурмовите самолети ще бъдат незаменими.

A-10 Thunderbolt II

Американският щурмовик А-10, признат на въоръжение във Военновъздушни сили на Съединени американски щати, е посрещнат скептически. Бавен, нежен, неповратлив и искрено не хубав на фона на съвременниците си F-15 и F-16. Именно поради външния му тип е наименуван с обидното име Warthog (брадавичник) и даже е водена полемика дали самолетът е необходим на армията. Спорът е решен от започнатата интервенция „ Пустинна буря”. Според самопризнания на американски военни, 150 от тези „ не красиви” машини за 7 месеца унищожили над 3000 единици иракска бронирана техника. От зенитен огън са свалени единствено 7 щурмовика.

Главна специфичност на „ брадавичника” е неговото главно въоръжение. Самолетът безусловно е издигнат „ около” голямото 7-цевно оръдие GAU-8 – дълго 2,9 м и с маса 280 кг. То е способно за секунда да изстреля 70 броя 33-мм бронебойни и фугасни снаряди с тегло по половин кг. Самолетът носи управляеми и неуправляеми ракети.

А-10 има оптимално опростена електроника, която не постоянно разрешава вярно да се дефинира задачата на бойното поле, по тази причина стартира ли да стреля, бягат непознати и свои.

С у-25

Знаменитият руски „ грач” (гарван) за първи път се издигнал във въздуха през февруари 1975 година и до в този момент се намира на въоръжение в над 20 страни (включително в България).

Самолетът е извънредно благонадежден, мощен и устойчив на въздействия. Притежава величествен комплекс от 33 типа въоръжения: вградено двуцевно 30-мм оръдие, авиационни оръдия, бомби друг диаметър, управляеми и неуправляеми ракети „ въздух-земя”, управляеми ракети „ въздух-въздух”, спомагателни контейнери с оръдия под крилото...

Визитна картичка на Су-25 е неговата защитеност. Кабината на водача е покрита с титанови бронеплочи от 10 до 24 мм. Всички сериозно значими системи са обшити с исполин и са дублирани – при повредата на една, незабавно се включва аварийна.

За 10 година в Афганистан са свалени 23 щурмовика. Няма изгубен аероплан заради гърмеж на горивните резервоари или крах на водача. Средно на един свален аероплан се падат по 80-90 бойни повреди. Връщали са се от полет с най 100 пробойни в тялото. Именно в Афганистан той наследил от Ил-2 името „ летящ танк”.

EMB-314 Super Tucano

В съпоставяне с реактивните тежко въоръжени Су-25 и А-10, лекият бразилски турбовитлов щурмовик Super Tucano наподобява като аероплан за състезателен или подготвителен пилотаж. Машината в действителност изначало е проектирана като образователна за военните водачи. Впоследствие вдигналият се във въздуха за първи път през юни 1999 година EMB-314 е съществено доработен.

Кабината на водача е предпазена с кевларена ризница, в тялото са встроени две 12,7-мм картечници. Под крилото могат да се окачват 20-мм оръдия, неуправляеми ракети и свободно падащи бомби.

Super Tucano се употребява в интервенции срещу партизани, в Колумбия ги употребяват против наркомафията. Сега бразилският щурмовик взе участие в търг на Военновъздушни сили на Съединени американски щати по закупуването на 200 самолета, които ще бъдат употребявани в Афганистан срещу талибаните.

Alpha Jet

Лекият реактивен щурмовик, създаден от немската компания Dornier и френския тръст Dassault-Breguet, е в употреба от 1977 година и до момента е не въоръжение в 14 страни. Машините са предопределени за поразяване на движещи се и стационарни цели основно на бойното поле и в тактическата дълбочина на защитата. Те разрешава да бъдат решавани задания по непосредствената авиационна поддръжка на сухопътните войски, уединяване на полето на багра, възпрепятстване на подвозването на запаси и муниции, а също по този начин въздушно разузнаване.

Особеност на Alpha Jet е високата маневреност и огромното бойно натоварване – при лична маса (празен) от 3,5 тона може да поеме бойно натоварване от 2,5 тона. Под тялото си има възел за окачване на 30-мм оръдие DEFA 553, 27-мм оръдие Mauser или две картечници 12,7 мм. На 4 възела под крилото се окачват фугасни бомби с маса до 400 кг, запалителни бомби, контейнери с неуправляеми ракети диаметър 70 мм. Въоръжението разрешава на лекия и не безценен щурмовик да се бори с всевъзможни наземни цели – от пехота до танкове и полеви укрепления.

Редакция БЛИЦ (по обява в ria.ru)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР