Не виждам бъдещето на Алианса като съюз между производители и

...
Не виждам бъдещето на Алианса като съюз между производители и
Коментари Харесай

Радев вижда бъдещето на НАТО като съюз между партньори, не като пазар

Не виждам бъдещето на Алианса като съюз сред производители и клиенти, а като сътрудници, които дружно развиват своята сигурност , дружно развиват високи технологии и създават военно съоръжение.

Това съобщи президентът Румен Радев след срещата на НАТО в Лондон. Той взе участие в работния обяд, даден от американския президент Доналд Тръмп за представителите на страните от НАТО, които отделят над 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.
 Отбранителната дарба да не се мери единствено в пари, настоя Румен Радев
Отбранителната дарба да не се мери единствено в пари, настоя Румен Радев

Инвестициите в защита да водят до икономическо и обществено развиване

България за 2019 година е дала над 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Ние сме отделили 3,25% от Брутният вътрешен продукт и сме втората страна в НАТО след Съединени американски щати с подобен висок разход за защита. Над 60% от тези разноски отиват за рационализация - за пазаруване на изтребителите Ф-16 с предплатено заплащане 100%, сподели Радев.

Поставих въпроса какво значи заслужено систематизиране на разноските, съобщи българският президент.

По думите му, се слага разграничителна линия сред страните, които са под и над 2% (разходи за отбрана) .
 Тръмп назова Трюдо
Тръмп назова Трюдо " лицемер ", напусна срещата на НАТО прибързано

" Той не заплаща 2%, а би трябвало да заплаща 2 %. Канада - те имат пари "

" Предизвиках спор и за друга разграничителна линия, която не се разисква - страните се разделят на производители и на клиенти, на купувачи ", сподели Радев.

Той изясни тезата си - в случай че ти си мощна стопанска система, високотехнологичн а, която създава военно съоръжение за своите лични потребности и за износ, когато инвестираш в модернизации, всичките пари отиват в твоята стопанска система, в твоите хора и не подлагат на напън обществената систем а.

" Когато си страна с по-слаба стопанска система, не произвеждаш тези оръжия, 100% от разноските за рационализация отиват в богатите страни. За нас това е товар, тъй като той товари нашите обществени системи, лишава ни от опцията да влагаме в нашите стопански системи . Това задълбочава софтуерната и икономическата бездна сред страните-членки в някои връзки ", изясни президентът.
 НАТО: Агресивна Русия е съществена опасност, Китай е предизвикателство
НАТО: Агресивна Русия е съществена опасност, Китай е предизвикателство

Отбрана, въздържане, разговор: Различни субекти оспорват интернационалния ред

Радев е предложил на генералния секретар на НАТО да се мисли за форми, тъй че да има по-силно индустриално съдействие в областта на технологиите сред тези страни . Това беше и предлагането ми към президента Тръмп по време на обяда, сподели българският държавен глава.

" Предложението ми беше Съединени американски щати да употребяват тласъци и да се ангажират с доста по-голяма поддръжка на страните, които изразходват над 2% за защита за индустриално съдействие и трансфер на технологии ", изясни Румен Радев.
 Столтенберг: За първи път НАТО ще разиска възхода на Китай
Столтенберг: За първи път НАТО ще разиска възхода на Китай

Столтенберг също опонира на френския водач Еманюел Макрон и увери, че НАТО не е в " мозъчна гибел "

Мисля, че това е подобаващ тласък, в случай, че нашите държавни управления са решили да изразходват тези средства, стимулира се той.

По думите му, полемиката на срещата на НАТО в Лондон е била доста спокойна , без страстите от 2018 година " Явно всички водачи осъзнават своята отговорност, тъй като осъзнават, че провокациите пред нас порастват непрестанно. Това изисква единение, изисква и вложения в защитата ", сподели Радев.

Според него редица въпроси остават нерешени , само че с това се ангажира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - да търси решенията на високо политическо равнище в точния момент, с цел да не се стига до рецесия сред съдружниците. Всеки прави своя компромис на тази среща, добави Радев.
 НАТО надълбоко разграничена на 70-ата си годишнина
НАТО надълбоко разграничена на 70-ата си годишнина

Разговорите ще се проведат в първокласен хотел до Уотфорд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР