Не ви ли се иска дългите летни дни да траят

...
Не ви ли се иска дългите летни дни да траят
Коментари Харесай

Остров в Норвегия иска да е първата в света зона без време

Не ви ли се желае дългите летни дни да траят постоянно? Един остров в северна Норвегия се пробва да направи тъкмо това. Лятното слънцестоене в северното полукълбо е след дни - на 21 юни, и Сомарой (Sommarøy) - което значи " Летен остров " - желае да смени часовниците си с цветни гирлянди и да се разгласи за първата в света зона без време.

На този остров в Западен Тромсьо, северно от Полярния кръг, слънцето не залязва от 18 май до 26 юли, цели 69 дни. Местните поданици, преживявайки дългата полярна нощ от ноември до януари, когато слънцето въобще не изгрява, се възползват оптимално от тези скъпоценни месеци, без да обръщат внимание на стандартното време.

" Непрекъснато има дневна светлина и ние действаме съгласно това ", споделя локалният гражданин Кел Ове Хвединг в изказване. " Посред нощ, което за елементарните хора е 2.00 ч., тук може да видите деца, които играят футбол, хора да боядисват къщите си или да косят ливадите си, а младежите - да плуват ", споделя той пред Си Ен Ен. Затова в този момент локалните хора желаят да създадат този режим формален.

Местните са се събрали на среща в кметството, с цел да подпишат петиция за " свободна от време " зона и на 13 юни Хвединг се срещна с норвежки член на Народното събрание, с цел да съобщи подписите на локалните поданици и да разиска практическите и правни провокации на самодейността. " За мнозина от нас приемането на това в писмена форма просто би означавало формализиране на нещо, което практикуваме от генерации ", споделя той.

Островитяните се надяват да бъдат освободени от обичайното работно време и да вкарат еластичност в учебно заведение и в работното време. Риболовът и туризмът са главните промишлености на този остров с население от лко над 300 души. Според Хвединг локалните риболовци и дами постоянно прекарват дните си в океана, преследвайки своя улов, с малко внимание към времето.

Ясно е, че смяната значи бизнес. Когато посетителите прекосяват моста към острова от континента, те не са посрещнати с катинари (символизиращи любовните ключалки) като на сходни мостове в целия свят. Мостът е затрупан с часовници, защото хората се приготвят за влизане в земите, където времето няма значение.

Ще съумеят ли островитяните в напъните си? Те към този момент се отплащат в гласност, която би могла да бъде главната цел на акцията. Островните поданици и норвежкият туристически съвет безспорно разчитат на посетителите, привлечени от странната атрактивност на скандинавската страна на безкрайното лято. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР