Не възприемам, че това църквите да останат затворени за Цветница

...
Не възприемам, че това църквите да останат затворени за Цветница
Коментари Харесай

Други православни църкви ограничиха достъпа до храмовете, не бива да изкушаваме Бога

Не схващам, че това църквите да останат затворени за Цветница и Великден би могло да бъде възприемано за еретично. Имаме образци на други православни църкви, които ограничиха достъпа до храмовете си - оставиха само свещениците да служат в тях, а приканиха вярващите да останат в своите домове и да наблюдават тези молитвени последования онлайн или посредством видеоконферентни връзки. Това е процедура, която умерено можем да забележим и във Вселенската патриаршия, и в Руската черква, това се вкара преди близо месец от Чехословашката православна черква.

Това сподели пред БНР богословът Пламен Иванов преди днешната среща на премиера Бойко Борисов със Светия синод по отношение на идните Велкденски празници.

„ Това е отговорност на самото духовенство, само че и отговорност на всеки набожен, тъй като в изискванията на тази пандемия, която е сега, ние не сме виновни просто един към различен, единствено и само за себе си, ние сме виновни към нашите близки, към нашите другари, към нашето общество “, сподели още богословът. Иванов се надява на смяна в позицията на църквата, която съобщи, че храмовете ще останат отворени, а където е допустимо ще се служи на улицата.

„ Ние сме виждали нормално на Великден какъв брой хора се събират към храмовете. Смятам, че това в тази обстановка не би трябвало да се позволява и че не е належащо просто един апел на някой митрополит - да каже „ Останете си в къщи “, счита Пламен Иванов. Според него са нужни по-сериозни ограничения, тъй като нашият народ е в избрана степен набожен. Може и да е битово-религиозен, само че той обича навръх тези празници да не се преценява с нищо, а само със своята религия. По думите на богослова тук е мястото на духовните водачи и да се проявят точно като такива и да призоват хората наложително да си останат по домовете. Не просто да им предлагат, да ги накарат да останат.

„ Църквата стартира да се държи като едно огромно, разединено цяло, където всеки споделя за неговата си епархия какво да се случва и какво предлага. Според мен църквата единно би трябвало да излезе с едно ясно мнение. Имаме процедура в другите поместни православни църкви и би трябвало тази процедура да се отнесе и в сегашния миг, в актуалната обстановка, тъй като тя е спешна и критична”, сподели още Иванов. Според него в последна сметка значимото е да се резервира животът и здравето на хората. Той означи, че доста от тези, които постоянно посещават богослужения, са в по-напреднала възраст. Би трябвало да може те да бъдат предпазени и да имат поддръжката точно на църквата.

„ Вярата ни пази, само че не трябва да изкушаваме и Бога. Не бива да се вършим на освен това! В тази обстановка вярата би трябвало да ни резервира духом, вярата би трябвало да ни поддържа, само че и ние също би трябвало да понесем своята отговорност към останалите към нас “, акцентира богословът.

Той напомни, че миналата неделя е празнувана паметта на Света Мария Египетска – жена, която е прекарала целия си живот в пустинята. „ Тя не е ходила там на черква, не се е причестявала, несъмнено не е знаела и по кое време е Великден, само че със своя живот и със своята религия тя е потвърдила предаността си пред Бога и църквата я е провъзгласила за светица “, акцентира Пламен Иванов и прикани да превърнем домовете си в черква за празниците и да ги осъществим с молитвен дух.

„ Бог не желае ние да загинем, Бог желае да живеем и това е значимото в тази ситуация “, уточни той в умозаключение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР