Не, в този пакт няма нищо подмолно, нищо тайно, нищо

...
Не, в този пакт няма нищо подмолно, нищо тайно, нищо
Коментари Харесай

Какво точно съдържа Пактът за миграцията, който България отхвърли?

Не, в този пакт няма нищо тайно, нищо скрито, нищо рисково. И не, мигрантите няма да станат още повече, както настояват неговите съперници, написа " Дойче Веле ". Ето какво съдържа Пактът на Организация на обединените нации за миграцията, който България реши да отхвърли:

„ Да " на Пакта на Организация на обединените нации за миграцията споделиха през вчерашния ден съвсем единомислещо парламентарните фракции на ръководещата коалиция в Германия. Както е известно, България реши да не се причислява към пакта. На същата позиция застанаха и страни като Съединени американски щати, Австралия, Австрия и Унгария. Във всички тези страни съперниците на пакта организираха целенасочена акция с внушението, че този пакт ще даде право на мигрантите и бежанците да се заселват където си желаят. А това е неистина, настояват болшинството експерти и наблюдаващи. Ето защо в действителност става дума.

Защо този пакт е значим и потребен

В своя уводна публикация немският седмичник „ Ди Цайт " написа следното: „ Пактът, който би трябвало да бъде признат при започване на декември в Маракеш, е нещо в действителност напредничаво, той е олицетворение на един развой, в чиито рамки интернационалната общественост придобива нови познания. В този пакт няма нито някаква загадка, нито някаква опасност. Не са сложени на карта нито суверенитетът на Германия, нито пък бъдещето на страната, както настояват популистите и последователите на тайни теории. Пактът въобще не вкарва някакво ново „ човешко право на миграция ". Опасно е тъкмо противоположното: да се откажем от пакта, тъй като - видите ли - всичко било доста комплицирано или пък заради боязън от акцията, която се води против него.

Идеята на тази световна сделка е колкото елементарна, толкоз и смислена. В момента четвърт милиард души по целия свят бягат от някакви несгоди, а наклонността е към увеличение. Те бягат от безработицата, от гражданските войни, от насилията, от промени климат. Те са изселници, които търсят сигурност, прехранване и по-добро бъдеще. Няма страна на този свят, която да може сама да се оправи с проблемите на тези хора - и с проблемите, които те основават по пътя на своето бягство. Ако тази задача въобще има решение, то може да бъде единствено интернационално. В това са уверени всички страни, които се включиха в съглашението и по този начин се договориха за правилата, съгласно които в бъдеще би трябвало да се контролира миграцията.

Тази регулация не се е родила в главите на някаква клика от елитарни глобалисти. През есента на 2016 година не различен, а Общото заседание на Организация на обединените нации взе решение за изработването на този пакт. В консултациите се включиха голям брой участници: държавните управления на богати и небогати страни, учени, неправителствени организации, кметове от целия свят, даже Папата. Проведоха се онлайн-семинари, изписаха се безброй отчети, импортирани бяха какви ли не оферти.

Дълго време никой не се интересуваше от тези договаряния, само че те бяха доста значими и потребни. Както постоянно в сходни процеси, основното беше да се намерят взаимни отстъпки, само че и ясно да се посочат разликите. Само за образец: пактът прави ясна разлика сред нормалната и изключителната миграция; той взима поради и обстоятелството, че страните, от които идват мигрантите, неведнъж имат напълно разнообразни цели от страните, към които тези мигранти са се отправили. Пактът категорично акцентира както суверенитета на обособените страни, по този начин и първостепенната годност на националните им законодателства. В него е вписано още, че тези мигранти, които се завръщат в родината си, имат правото да бъдат признати и да получат документи. С две думи: 23-те правилото на пакта са формулите на един световно благоразумие, което в този момент би трябвало да се реализира на процедура.

При това юридически пактът няма обвързваща мощ. Никой не може да се позове на него в съда. Целта е той да развие лична политическа динамичност и да упражнява напън - тъкмо както международните климатични цели.

Дали в следствие от този пакт броят на мигрантите ща намелее? Едва ли. Или пък мигрантите ще станат още повече, както настояват съперниците на пакта? Не, и това няма да се случи. Защото бежанците и мигрантите потеглят на път не под въздействието на някакви контракти, а поради войни, суша, беднотия. И най-много тъй като става дума за хора, които се пробват да вземат в личните си ръце своя живот и живота на фамилиите си ", написа „ Ди Цайт ".

Абсурдни причини против пакта

Вестник „ Тагеспшигел " се стопира на причините, които привеждат (включително и в България) критиците на пакта:

„ Те изкарват напряко тежката артилерия: пактът давал на мигрантите от целия свят правото свободно да мигрират и отменял правото на суверенните страни сами да вземат решение миграционните въпроси. Това не е правилно. Подобни упреци единствено оказват помощ на политическите подстрекатели и предизвикват тайните теории. Абсурдното е, че с настояването си за отменяне на пакта тези критици в действителност повреждат личните си национални ползи, които сякаш желаят да закрилят. (…) Сигурната, уредена и легална миграция е в полза на всички наранени - на изходните и на приемащите страни, на самите мигриращи хора. През последните години става все по-очевидно, че индустриалните страни имат потребност от миграция, с цел да задържат нивото на продуктивността и на благоденствието. И назад - със своите вложения и парични преводи мигрантите оказват помощ за възстановяване на ситуацията в своите страни ", разяснява " Тагесшпигел ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР