Не условията, които поставя Лукойл“, а технологичните проблеми, които трябва

...
Не условията, които поставя Лукойл“, а технологичните проблеми, които трябва
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Не условията, които ни поставя Лукойл, а технологичните проблеми са ключови

Не изискванията, които слага „ Лукойл “, а софтуерните проблеми, които би трябвало да бъдат решавани са основни. Да внасят или изнасят не е каприз на " Лукойл ", Това съобщи Таско Ерменков, енергиен специалист и член на управлението на Българска социалистическа партия, в предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

По негови думи рафинерията може да работи с режим, в който да резервира цени при 75% от потенциала си.

„ Когато се забрани износът, има 3 вероятни развоя. Или ще продължат да създават дизел в избраните количества, които създават и в този момент, само че няма какво да вършат бензина. Другият вид е да се понижи производството и на бензин и дизел и ще се наложи да внасяме дизел, а най-страшното е, че тогава нито един аероплан от България няма да излети, тъй като в случай че имат монопол върху нещо, те са монополист в авиогоривото “, сподели той.

Ерменков съобщи, че сме изправени пред елементарен обикновен избор. Или да се допусне износът на артикули от съветски петрол в „ Нефтохим “, с цел да може той да работи и заплаща налози, или в случай че се забрани този експорт, „ Лукоил “ да не може да работи и да не бъдат направени спомагателни вложения и вероятно да получим до 700 млн. лв. доходи от налози.

„ Трябва да ви кажа, че в Европа и Shell, и Eni, и Total усилват вноса на петрол от сорта „ Урал “, само че там цените на горивата не падат “, споделя той по отношение на настояванията за осъществяване на изискванията.

Заплашени ли са въглищните ни централи от „ Плана за възобновяване “?

„ Да, въглищните ни централи са застрашени, тъй като до 2026 година няма по какъв начин да понижим с 40% излъчванията на въглероден диоксид, без да нарушим индустриалния цикъл на централите “, споделя той.

По негови думи, с цел да успеем да понижим замърсяването с 40%, би трябвало да понижим с толкоз и създадената сила и добива на въглища. Това значи, че разноските ще бъдат разпределени върху по-малко количество сила.

„ Планът за възобновяване не е Библията. Само в Библията не могат да се трансформират и да се предоговорят неща “, добавя Ерменков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР