Не усетих президентът да се намесва в избора за нов

...
Не усетих президентът да се намесва в избора за нов
Коментари Харесай

Говорителят на ВСС не усеща намеса на президента в избора на главен прокурор

" Не усетих президентът да се намесва в избора за нов основен прокурор. И дума не е загатнал за конкрентна персона, процедура и фактори, които могат да повлияят в тази посока "

Това съобщи представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев . По-рано тази заран министър председателят Бойко Борисов изрече неодобрението си " някой да се бърка " в работата на самостоятелната правосъдна власт .

Разговорът е част от поредност срещи, които президентът инициира по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.

Той изясни, че по време на срещата си с президента въобще не са се засегнали никакви имена, а единствено са се сложили институционално по какъв начин стоят нещата и връзките. Магдалинчев държи на институционалните връзки, което по думите му не е нищо неприятно и съгласно него независимостта на правосъдната власт не е накърнена.

" Нищо съответно, а единствено най-общи неща се разискаха ", уточни Магдалинчев.

До този миг на поканата на президента Румен Радев откликнаха основният прокурор Сотир Цацаров , макар мнението си, че стартът на разискванията не е своевременен, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков , правосъдният министър Данаил Кирилов и основният правосъден контрольор Теодора Точкова.

Изборът на основен прокурор би трябвало да стане в края на тази година, защото мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година Процедурата трябваше да стартира през юли месец.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР