Не украински ракетни системи ХАЙМАРС са причинили смъртта на десетки

...
Не украински ракетни системи ХАЙМАРС са причинили смъртта на десетки
Коментари Харесай

ООН опроверга Русия за Оленивка

Не украински ракетни системи ХАЙМАРС са предизвикали гибелта на десетки украински военнопленници по време на обстрела на пандиза в Оленивка в Източна Украйна през 2022 година, заключиха проверяващи специалисти на Организация на обединените нации, представени от Франс прес.

Ще бъде нужна повече информация, с цел да се изяснят точните условия към обстрела и да се открият виновните за него, прибавят проверяващите в нов отчет.

Повече от 50 украински военнопленници бяха убити на 29 юли 2022 година при обстрела на този затвор в Донецка област, намиращ се на територия, следена от проруските сепаратисти. Сред военнопленниците е имало бойци от батальона " Азов ", които са се предали след седмици на блокада на завода " Азовстал " в Мариупол.



Москва упрекна Украйна, че е подложила на обстрел с ХАЙМАРС постройката, превърната във боен затвор - обвиняване, което украинските управляващи отхвърлят и настояват, че военнопленниците са били избити от съветските сили.

" Въз основа на изявленията с повече от 50 очевидци и оживели и разбор на наличните фотоси и видеоклипове (Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на човека) стигна до заключението, че детонациите не са породени от ракети ХАЙМАРС, изстреляни от украинските въоръжени сили ", се споделя в оповестения през вчерашния ден отчет на задачата за наблюдаване на правата на индивида в Украйна.

Според Организация на обединените нации характерът на провалите и радиусът на удара не са типични за ракетите от реактивните системи за залпов огън ХАЙМАРС.

" Дори една единствена ракета ХАЙМАРС би предизвикала доста по-големи вреди и опустошения на пандиза и покрайнината ", се изяснява в отчета.



Засега не може да бъде открит нито типът на оръжието, нито източникът на обстрела, само че " структурните повреди наподобява подхождат на арсенал, изстрелян с траектория изток-запад ", се прибавя в документа на Организация на обединените нации, въпреки че в него се споделя, че на този стадий не може да бъдат посочени виновните за обстрела.

Мисията на Организация на обединените нации, която участва в Украйна от 2014 година и не е съумяла да получи достъп до пандиза, още веднъж прикани Москва да ѝ разреши да посети оборудването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР