Не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не

...
Не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не
Коментари Харесай

Гешев: Прокуратурата не е безгрешна, но не е виновна за всички проблеми

Не настоявам, че прокуратурата е безгрешна, само че настоявам, че не е отговорна за всички проблеми в тази страна, сподели Иван Гешев, който показа пред депутатите Доклада за активността на прокуратурата по използването на закона в интервала януари - август 2020 година

В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, означи той. Българският основен прокурор, още по-малко българската прокуратура, няма да разрешат да бъдат въвлечени в очевидно разрастващата се към този момент предизборна акция, съобщи Иван Гешев.

В изявлението си от трибуната, което продължи близо час, Гешев изнесе и данни по съответни каузи и следствия от публичен интерес, за които е бил питан на правна комисия. Сред тях са досъдебните производства против лице, укриващо се в Дубай, следствието против секратар и консултант на президента, случая с някогашния министър на околната среда и водите, инспекцията за парцел на премиера Борисов в Барселона, фотосите и аудиозаписите, свързвани с министър-председателя.

Нямаме терзание да представим своите отчети пред Народното събрание, в противен случай - имаме предпочитание за непрекъснат разговор, както с Народно събрание, по този начин и с обособените комисии, съобщи Гешев. Трайно се усъвършенства работата на прокуратурата, броят на върнатите каузи трайно понижава, за първите осем месеца е 2,9 % от всички върнати каузи, а оправданите лица са 1,9 %, уточни той. Гешев регистрира, че на петмесечна база е налице спад в кражбите с 22 % и фрапантен спад в телефонните измами.

Премиерът Бойко Борисов е дал пояснения по случая с къщата в Барселона, съобщи основният прокурор при представянето на доклада за активността му пред Народното събрание.

" Има дейна връзка с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме противоположна информация. Предстои привършване на проверки на разнообразни търговски сдружения, свързани с този проблем, и снемане на пояснения на още няколко души ", сподели още Гешев, като посочи, че това не е проблем, с цел да бъде завършена преписката.

Той уточни още, че министър председателят е дал пояснение и по инспекцията във връзка със записите и фотосите от спалнята на Борисов.

Гешев разясни, че е предоставено на столичната полиция да направи експертни информации, поискани са пояснения от шефа на НСО, предоставени са експертизи за достоверността на фотосите, които досега не са направени.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, съобщи, че левицата няма да поддържа отчета за активността на основния прокурор, тъй като с изключение на доста статистика, не са получили никакви съответни отговори.

От Вътрешна македонска революционна организация обявиха, че са задоволени от отчета на основния прокурор и ще го поддържат.

Очаквайте детайлности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР