Не трябваше да свършва така. Когато Себастиан Фетел подписа с

...
Не трябваше да свършва така. Когато Себастиан Фетел подписа с
Коментари Харесай

Мечтата на Фетел във "Ферари" се превърна в кошмар

Не трябваше да свършва по този начин. Когато Себастиан Фетел подписа с " Ферари " в края на 2014 година, неговата фантазия беше да повтори достиженията на идола си Михаел Шумахер и да завоюва купа. Вместо това неговото време в Маранело ще приключи с отчаяние. Той постигна 14 победи, само че не извърши упоритостите си и до някаква степен носи виновността за това. 

Година след година във " Ферари " Фетел наподобява все по-малко водача, който завоюва 4 следващи трофеи с " Ред Бул " в интервала 2010-2013. Чистата скорост остана, само че се вижда все по-рядко. Грешките набъбнаха. А предходната година, макар че бе първи водач, Фетел беше надвит по всички показатели от младия си съотборник Шарл Льоклер, за който това бе едвам втори сезон във Формула 1. 

Фетел ще напусне " Ферари " в края на 2020 година, а може да напусне и F1, което наподобява евентуален сюжет поради неналичието тук-там в тимове, които могат да гонят победи. Ако се отдръпна в края на годината, той ще остави комплицирано завещание. Четири международни трофеи и 53 победи в 241 надпревари са извънредно впечатляваща статистика и го подреждат до най-великите в историята. Само Шумахер и Люис Хамилтън имат повече първи места от него. Освен тях двамата още единствено Хуан Мануел Фанджо е с повече трофеи. Но въпросите ще останат. Не дали е популярен водач, а колко популярен е и дали статистиките - които в никакъв случай не са всичко в F1 - не му оказват помощ до известна степен. 

В известието, с което

 

" Ферари " разгласи раздялата си с Фетел,

 

самият той сподели, че с цел да има положителни резултати, всички би трябвало да работят в " съвършена естетика ". Тази естетика явно към този момент липсва. А връзките сред водача и тима започнаха да се скапват още преди идването на Льоклер.

Преди това интервалът на Фернандо Алонсо във " Ферари " също приключи с мъка. Той изиска да напусне, тъй като беше изгубил религия в отбора, че ще може да му даде нужната кола, с цел да се бори за трета купа. Фетел донесе по-добро настроение и чувство за прераждане. Алонсо напусна след най-лошия сезон на " Ферари " в последните 20 година - през 2014-а, защото отборът бе подценил изцяло новите правила за хибридните мотори. Но " скудерията " към този момент бе почнала да работи преди неговото овакантяване и имаше прогрес през 2015-а, а Фетел завоюва още втория си старт в Малайзия. Този първи сезон бе единствено за построяването на главните, тъй че двете му победи даваха мотиви за оптимизъм.

Съмнения обаче са зародили, защото някои хора във " Ферари " са считали, че Фетел не е на равнището на Алонсо като водач. Предимството на германеца пред съотборника му Кими Райконен надалеч не бе това, което Алонсо имаше преди него. И през 2016 година проблемите започнаха. Колата не беше толкоз добра, а Фетел се ядосваше все повече, което докара до неточности във втората половина на сезона. Той се опитваше да кара по този начин, както желае, само че не се съобразяваше с опциите на болида. Започна и да изпуска нервите си по-често, което докара до абсурда в Мексико, когато напсува спортния шеф Чарли Уайтинг по радиото, тъй като не наказа Макс Верстапен ( " Ред Бул " ). 

В началото на 2017 година " Ферари " имаше по-добра кола от " Мерцедес ".

 

Фетел водеше в класирането в огромна част от сезона,

 

само че в края му бе изпреварен от Люис Хамилтън. Провалът във въпросния сезон беше общ. Себастиан направи две основни неточности - в Азербайджан удари преднамерено Хамилтън зад кола за сигурност, а в Сингапур се защитаваше прекомерно остро, което докара до отпадането и на двата болида на " Ферари ". Последваха механически проблеми с мотора в Малайзия и Япония. А Хамилтън направи серия от 5 победи в 6 надпревари. 

През 2018 година " Ферари " още веднъж стартира с малко преимущество пред " Мерцедес ". След 10 надпревари Фетел имаше 4 победи и водеше с 8 точки пред Хамилтън. Но по-късно всичко отново се обърка. В Германия водеше удобно, само че заваля дъжд, а той излезе от пистата и се заби в бариерата, с което даде първото място в шампионата на противника си. Сълзите в гласа му се чуваха, до момента в който псуваше по радиото след грешката, от която по този начин и не се възвърне. Последваха още неточности. Той се блъсна с Хамилтън, който завоюва на " Монца ". Удари се с Верстапен при опит за изпреварване на един от най-трудните завои на " Сузука ". Изкара си наказване в Съединени американски щати, откакто не понижи скоростта при червен байрак в подготовка, а по-късно се завъртя при опит да изпревари Даниел Рикардо.

 

През предишния сезон той направи толкоз неточности,

 

които щяха да са притеснителни даже за дебютант, а какво остава за четирикратен международен първенец. Фетел самичък призна, че би трябвало да проучи внимателно какво се е объркало, само че след това не сподели каква е повода. Възприятието е, че той не съумя да се оправи с напрежението да се пробва да се бори в отбор, който просто не е наедно с " Мерцедес ".

Вече някогашният директор на " Ферари " Маурицио Аривабене също не оказа помощ. Под негово управление отборът направи редица стратегически неточности. Фетел нееднократно поставя под подозрение решенията, а на моменти действаше на на своя глава. Той усещаше, че би трябвало да носи тима на тил. С Алонсо беше същото, само че той нормално става по-добър при по-голямо напрежение, до момента в който при Фетел не е по този начин. Така или другояче, без грешките, през 2018 година Фетел и " Ферари " щяха да завоюват купата. Те оставиха тази опция да се изплъзне сред пръстите им. Вероятно същото важи и за 2017-а. 

Миналата година Аривабене бе заменен от по-спокойния Матия Биното, който трябваше да даде ново начало, само че казусът беше Льоклер. Фетел стартира годината като водач, само че младият му съотборник го сложи напрегнат, което докара до редица от противоречиви отборни заповеди. От средата на сезона Льоклер 6 пъти подред победи Фетел в подготовка. А грешките на Себ още веднъж се появиха. Удари откъм гърба Верстапен във Англия, завъртя се в Италия, а по-късно блъсна Ланс Строл, когато се опита да се върне на пистата. Игнорира заповед в Русия и отхвърли да пусне Льоклер. А по-късно удари съотборника си в Бразилия. 

През зимата Льоклер подписа нов контракт до 2024. Контрактът на Фетел изтичаше в края на 2020-а и известието беше ясно - Льоклер е новият водещ водач, и в случай че Фетел остане, то ще е при изискванията на отбора, а не при неговите. И тези условия явно не бяха допустими за горделив човек като германеца, с толкоз достижения зад тила си. 

След последните години по какъв начин ще се гледа на сезоните му в " Ред Бул " и на кариерата му като цяло? Докато беше в " Ред Бул ", той събираше аплодисментите, само че Алонсо беше прекомерно покрай него, макар че колата на " Ферари " не можеше да се съпоставя с тази на " Ред Бул ". 

 

Какво ще е бъдещето му?

 

Няма доста места за водач с неговия статут. Фетел съобщи, че ще намерения кои са в действителност значимите неща в живота. Независимо дали това ще е последната му година във Формула 1, за него няма да е елементарно.

А наследството му? Истината е, че Фетел няма адаптивността, която дава на водачи като Хамилтън, Алонсо и Шумахер способността да изстискват най-хубавото от колата, без значение какъв брой е мъчно. Но в неговия ден, когато в топ форма и болидът пасва на стила му, Фетел остава измежду най-хубавите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР