Не трябва да спекулираме с инфлацията, тя се вихри навсякъде

...
Не трябва да спекулираме с инфлацията, тя се вихри навсякъде
Коментари Харесай

Герджиков: Българският бизнес загива. Радев: Служебното правителство направи най-голямата компенсация в Европа

Не би трябвало да спекулираме с инфлацията, тя се вихри на всички места по света. Инфлацията е подбудена от повишение на цените на горивата и тока. Това сподели Румен Радев по време на спор.

Чух се имате избавителен проект с доста ограничения, само че по този начин и не го открих, обърна се Радев към Герджиков.

Още през лятото можеше да създадем няколко неща. Аз бях показал кривата, и при електрическата енергия, чиято цена се беше нараснала пет път и половина, и при газа с увеличена цена три пъти и половина. Тази крива стартира от януари, усилва се пет пъти и половина, само че през септември към този момент е ясно, че има нарастване 2-3 пъти. През септември, когато се актуализираше бюджета, можеше да осигурим средствата за компенсацията на бизнеса. Ако не бяхме забавили Плана за възобновяване и резистентност можеше и оттова да получим средствата, които са ни нужни. Ако бяхме поискали известия, можеше да даваме държавна помощ на компаниите, нито едно от тези неща не се случи, сподели Герджиков.

" Ако аз съм притежателят на една компания би трябвало или да уволня служащите, или да банкрутирам, или да увелича цената на стоките. Аз не знам и какъв брой ми коства това, което създавам ". Това е провал, българският бизнес умира сега. Оплакваха ми се доста, добави професорът.

Това, което направи служебното държавно управление е най-голямата отплата в Европа - 110 лева, а за дребните още 130-140 лева Да в Европейски Съюз има правила, нотификация, тези пари трябваше да бъдат желание. В България има енергийно небогати хора. Служебното държавно управление разшири техния обсег и те си получиха парите още септември, декември ще получат още пари, съобщи Радев.

Трябваше да осигурим тези пари в точния момент, бизнесът не е получил тази отплата, отговори Герджиков. Тези ограничения са измислени небрежно на масата, изпуснахме коронавирус рецесията, в този момент става същото. Ще се хванем за главата и изпадаме в рецесии, добави Герджиков.

Знаете за съпротивата на Народното събрание за бюджета, само че тя най-после се одобри. Мерките бяха препоръчани, сподели Радев.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1078264696290584
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР