Не трябва да се заблуждаваме, че няма да отчетем положителна

...
Не трябва да се заблуждаваме, че няма да отчетем положителна
Коментари Харесай

Всички проби за коронавирус във Варна са отрицателни, призоваха за стриктна хигиена в училища и градини


" Не би трябвало да се заблуждаваме, че няма да отчетем позитивна проба и в България в даден миг, въпреки всичко сме заобиколени от страни, където към този момент вирусът се е появил, само че не би трябвало да има място за суматоха. Подобна беше обстановката с птичия грип преди години, не би трябвало хората да се плашат ненужно ", сподели доктор Михайлова.

Както при всеки тежък вирус и тук най-уязвими са възрастните хора, хронично болните или хората с доста невисок имунитет, считат експертите. 

Днес специалистите приканиха всички шефове на учебни заведения и детски градини във Варна да разпоредят учениците да съблюдават извънредно висока персонална хигиена, да мият ръцете си по-често от нормалното и да се употребяват дизенфектанти за предварителна защита. 

" За първи път, откогато съм регионален шеф, ми се постанова да привиквам сходен Медицински съвет, само че наблягам, че това се прави само и единствено за предварителна защита. Не бива да се всява суматоха измежду хората. Всички институции, имащи касателство към сигурността и предварителната защита, са координирани ", сподели Стоян Пасев. 

Стана ясно, че потенциала на Инфекциозна клиника е с 52 места, които работят по здравна каса, а все още в здравното звено има 33 кревати. Всички пациенти, за които има подозрения за болест се настаняват точно там, защото има респираторни апарати. До дни се чака да проработи и новата съвременна лаборатория, която ще бъде открита в отделението по вирусология към УМБАЛ " Св. Марина ".  

Д-р Михайлова съобщи, че от 2 февруари досега общо 16 лица, пристигнали във Варна от рискови региони, са били настанени в Инфекциозна клиника. Последните 8 проби за съществуването на ковид са негативни, чакат се още 8 проби. Подготвени сме за обстановката, има разкрити пунктове на летището с термокамера, има обезпечен надзор и на пристанищата, сподели още доктор Михайлова.

Засега няма да бъдат отлагани всеобщите мероприятия навън във връзка 3 март или други празници, само че ще бъде дадена рекомендация в случай че има планувани такива в закрити пространства, те да бъдат лимитирани. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР