Не трябва да се страхувате от провала“. Това е може

...
Не трябва да се страхувате от провала“. Това е може
Коментари Харесай

Когато неуспехът е възможност

„ Не би трябвало да се страхувате от неуспеха “. Това е може би един от най-старите и постоянно повтаряни препоръки в света на предприемачеството.

„ Тук неуспехът е вид. Ако нещата не се провалят, значи не вършиме задоволително нововъведения “, е споделил Илон Мъск пред чиновниците на SpaceX в ранните дни на аерокосмическата компания.

Тук на разум идва и класиката на Томас Едисън: „ Не съм се провалил. Просто открих 10000 метода, които не правят работа. “

Предприемачите са облъчвани непрекъснато с посланието, че превъзмогването на страха от неуспеха е от основно значение за техния триумф – най-вероятно, тъй като е истина. Това обаче не значи, че превъзмогването на този боязън е елементарно. За множеството от нас неуспехът носи извънредно неприятни усеща. Напълно обикновено е да се притеснявате за обществените, икономическите и бизнес вредите, които ще последват вашия крах.

Добрата вест е, че въпреки неуспеха от неуспеха да е заложен в нас, ние можем да го преодолеем. Ето препоръките на няколко емблематични бизнесмена за това по какъв начин да бъдете смели в лицето на евентуалния крах:

Илон Мъск

Със своята компания за галактически кораби и фантазия за колонизиране на Марс, Мъск може да наподобява като смел по природа човек, само че в предишното той самичък е признавал, че може да изпитва „ много мощен боязън “. Как преодолява този смут? Той от подхожда много неортодоксално. Вместо да се концентрира върху позитивни мисли, той прави тъкмо противоположното – прибягва до предразсъдък.

„ Нещо, което в известна степен оказва помощ, е фатализма. Ако просто приемете другите вероятности, ще се страхувате по-малко. Когато стартирах SpaceX, смятах, че вероятността за триумф е по-малка от 10%. Аз просто одобрих, че евентуално ще изгубя всичко, само че че може би ще реализираме някакъв прогрес “, споделя Мъск.

Обмислянето на най-лошият вероятен сюжети не е по никакъв начин нова концепция, като тя се следи още измежду античните стоици, които са казвали, че въображаемото стълкновение с неуспеха може да понижи тревогата, която човек изпитват.

Ричард Брансън

Ако не сте почитатели на метода с „ най-лошия вероятен сюжети “, то сър Ричард Брансън има различен съвет.

Подобно на Мъск, на пръв взор безстрашния създател на конгломерата Virgin Group признава, че изпитват паники като всички останали.

„ По време на нашите балон над Атлантическия и Тихия океан имаше безчет моменти, в които се чудех дали ще се върнем на земята живи “, споделя той.

Вместо да се фокусирате върху избран отрицателен процес (в случая са балоните това е евентуална гибел, което едва ли ще успокои нервите ви), Брансън поучава да насочите вниманието си към ученето. Определяйки неуспеха като „ един от най-хубавите принадлежности за учене “, Брансън споделя, че човек може да укроти паниките си като се замисли за уроците, на които го учи едно другояче неприятно прекарване.

С други думи, фокусът се измества от краткосрочния дискомфорт върху дълготрайните изгоди.

Сара Блейкли

Ocнoвaтeлĸaтa нa ĸoмпaниятa зa бeльo Ѕраnх Capa Блeйĸли стига да сходно умозаключение за неуспеха – въпреки че първоначално ви кара да се чувствате извънредно, може да ви донесе страхотни неща на по-късен стадий. Проблемът е, че човек мъчно може да се концентрира върху дълготрайните изгоди в самия миг на крах. Блейкли поучава да записвате изгодите, с цел да можете да си напомняте за тях, когато се чувствате неприятно.

„ Баща ми ме насърчаваше всякога, когато нещо не се е получило по метода, по който желаех, да запивам извлечените изгоди от това. По този метод започнах да съзнавам, че във всичко има невероятни парченца мъдрост, които не бих желала да пропусна “, споделя тя.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР