"Не трябва да се съсипва среда, която вече е изградена

...
"Не трябва да се съсипва среда, която вече е изградена
Коментари Харесай

Витоша и минералните извори определят идентичността на София

"Не би трябвало да се унищожава среда, която към този момент е построена и има своята уникалност, с безредно модернизиране. От друга страна - би трябвало да се търси характерният дух на всеки град, който е неговата еднаквост ". Това съобщи пред БНР арх. Николай Баровски - ръководител на Камарата на архитектите в България. Според него има два фактора, които дефинират идентичността на София - планината Витоша и минералните извори.

"Те, за жалост, от десетки години стоят неизползвани и този запас, поради който поражда селището в древността, в днешно време остава прикрит и необработен. Това би могло да даде една доста добра бъдеща визия на столицата ", изясни той.

Арх. Баровски разяснява и градежите на високи здания в София. "Фактът, че могат да се случват, значи, че нормативите в Подробния организационен проект не са най-хубавото и би трябвало да бъдат преосмислени ", уточни той. По думите му дебатът за това какво желае обществото и какво би приело не се случва от години наред добре в София.

Относно състезанието за план за възобновяване на площад "Света Неделя ", арх. Николай Баровски съобщи, че логиката на възложителя е била да се привлекат единствено най-големите архитекти, "но това не подсигурява, че решението, което ще излезе от един подобен конкурс, ще бъде най-хубавото ".

Председателят на Камарата на архитектите в България разяснява и концепцията бул. "Мария Луиза " да стане пешеходен, така наречен "стъргало ". "Идеята е добра, само че не съм уверен, че ще се получи, тъй като София страда от неналичието на развита с годините основна пешеходна улица. София няма стъргало ", съобщи той. Според него би трябвало да се обмисли дали по някакъв метод да не се провежда локално споделено придвижване, което да обслужва прилежащите здания, в случай че "Мария Луиза " стане 100% пешеходна.

Арх. Баровски уточни превоза в София като изменящ се към по-добро. "Екипът "Визия за София " работи по една система за основаване на база данни, тъй че се надявам в бъдеще да забележим едни положителни резултати ", означи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР