Не трябва да се променя закона, а да се направят

...
Не трябва да се променя закона, а да се направят
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Не по-строг закон, а работещи социални институции за децата престъпници

Не би трябвало да се трансформира закона, а да се създадат институции, с цел да може това, което виждаме като девиантно държание при малолетните, да може да има съответни последствия. Това сподели Тихомир Безлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Темата, обвързвана с наказванията на малолетни причинители, излезе на напред във времето, след зверското ликвидиране в Галиче на момиче от малолетен.

Припомняме, че през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев, разпореди на прокуратурите да извършат изключителна инспекция против обвинени с две и повече досъдебни производства.

Това се случи след диалог сред бащата на убитото момиче в Галиче с премиера и основният прокурор. Тогава бе обявена и смяна в закона, с който да се ограничи редуцирането на наказванията за малолетни причинители.

Според Безлов не е основана никаква система, която да социализира такива деца. Той разясни, че Галиче е един много краен случай. " Проблемът е, че насилието е много публикувано в учебните заведения. Международното изследване на PISA имаше задачата да се направи инспекция, какъв брой от децата са били жертва на принуждение в учебно заведение и България беше с едни от най-високите проценти ", добави Безлов.

Той добави, че по данни за 2018 г на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред 700 са лицата, водени за доклад за тежки закононарушение в детска педагогическа стая.

" Често в учебно заведение има психолог, само че няма противоположна информация какво се случва с тези деца, които са били периодически причинители на принуждение ", уточни още Безлов.

Тихомир Безлов добави, че е комплицирано да се направи точна оценка по тази причина какъв брой от пълнолетните и малолетните са направили закононарушения, поради демографската рецесия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР