Не трябва да се прави компромис с огнищата на птичи

...
Не трябва да се прави компромис с огнищата на птичи
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: Не трябва да се прави компромис с огнищата на птичи грип

Не би трябвало да се прави компромис с огнищата на птичи грип, само че има проблем с унищожаването на птиците. Това съобщи някогашният министър на земеделието Мирослав Найденов в ефира на БТВ.

Той уточни, че все още са изплатени близо 17 млн. лева обезщетения на стопаните и има подозрения, че броя на умъртвените животни е манипулирана – над 1 млн. птици.

„ Вместо да бъдат изгаряни, всеобщо сега се ползва от производителите загробване, което може да бъде разровено от кучета, да вземем за пример. Имам подозрение, че освен това загробване не се подават съответните данни и се саботира. В момента у нас има четири мобилни станции за заличаване на скотски трупове, при тях има ветеринарни лекари, там отчетността е страхотна, няма по какъв начин да се излъже, само че не се ползват”, разяснява някогашният аграрни министър.

Найденов съобщи, че подсектор птицевъдство е най-силно развитият аграрни бранш – годишно у се създават 52 млн. бройлера, 6,5 млн. кокошки, 4,5 млн. патици и над 2 милиарда яйца. В сектора са заети над 20 хиляди души, а стокооборота е над 0,5 милиарда лева

„ Това е голям бранш и взаимни отстъпки във връзка с болестта не би трябвало да бъдат правени, има инструкция на Европейски Съюз: В мястото на заразяване неотложно се унищожават всички птици. Аз разбирам, че стачкуваха производителите на патки. Те може да имат своите учредения, само че има 24 огнища в 5 области. Ако не се вземат ограничения и не се спре болестта, на следващия ден този „ птичи грип” може да мутира дружно с човешкия и да бъде смъртоносен”, разяснява Найденов.

Според някогашния аграрни министър проблем в софтуерния развой е най-вероятната причина за попадане на рисковия татул в партидите със спанак. Той добави, че го е тормозил фактът, че пакетажният завод не е регистриран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР