Не трябва да се мисли, че с появата на коронавируса

...
Не трябва да се мисли, че с появата на коронавируса
Коментари Харесай

Проф. Начев: С появата на коронавируса животът не спира, но някой създаде малко паника

Не би трябвало да се мисли, че с появяването на ковид животът ще спре, само че човек би трябвало да се пази. Никой не е спрял грижата за хронично болните, само че се сътвори малко суматоха. Хората се плашеха да отидат в болница, само че към този момент стартира да идва естествения брой пациенти, означи в предаването „ Тази заран “ по бТВ проф. Генчо Начев, – шеф на болница „ Св. Екатерина “.

В болничното заведение преди дни за първи път в България беше направена интервенция за слагане на безшевна аортна клапна протеза.

Двама са пациентите, които са минали през тази интервенция, те са високорискови – на 75 година и 80 година

Болните са в положително общо положение и се възвръщат в отделението за интензивни грижи за сърдечно оперирани пациенти. Очаква се до няколко дни да бъдат изписани.

Този способ се явява опция на транскатетърното аортно клапно протезиране.

„ С минимално инвазивен способ, без да се прави напълно разсичане на гръдната кост, през дребен отвор се поставя клапа, която е биологична и се слага без да се шие “, изясни за интервенцията проф. Генчо Начев.

Предимството на този способ е, че се понижава времето през което пациентът е на механична вентилация и по-рано стартира да диша самичък, понижава се престоя в реанимация, и с 50% се понижава разходът на кръв, изясни още професорът.

„ От пет години лобирам и най-сетне съумях да убедя Здравната каса, че си заслужава заплащането на това средство за такива интервенции “, уточни проф. Генчо Начев.

По думите му този метода е основан за пациенти във висока възраст и висок риск, като даже при един от пациентите рискът е бил над 40%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР