Не трябва да се драматизира ситуацията, а да се говори

...
Не трябва да се драматизира ситуацията, а да се говори
Коментари Харесай

Богданов за вноса на зърно: Идеята, че може да върнем със забраната цената от м.г., е абсурдна

Не би трябвало да се драматизира обстановката, а да се приказва с цифри.

Това съобщи Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система във връзка повдигането на възбраната за импорт на зърно от Украйна и недоволството на земеделците у нас.

„ За пшеницата – България е голям чист експортьор. При слънчогледа обаче обстановката е друга. Когато има положителни условия и повече импорт на слънчоглед, има повече експорт на олио ”, изясни още той.

Радостина Жекова, представител на сектора, разясни: „ Производството през 2022 година бе безумно скъпо. Вносът на пшеница не беше деен, тъй като нямаше задоволителна ценова разлика. Субсидията на декар зърнопроизводство е 20 лв.. 13 лв. получаваме от Европейска комисия за съблюдаване на зелените условията. Това е дотацията, която сме получили за 2022 година ”

„ Ако страната има проблем с богатите производители, дано си го позволи с тях, само че останалите 70 000 души какво вършим? ”, попита тя.

„ Идеята, че може да върнем с сходна възбрана цената от предходната година, е просто неуместна. Популизмът е постоянно комфортното опрощение. При неприятна пазарна обстановка постоянно се търси метод да се постави налог, да има възбрана ”, разяснява Богданов.

„ Поредният популизъм са спекулациите за рухване на цените на олиото и хляба. Това е политическо празнодумие, което не води до нищо ”, безапелационна е Жекова.

Тя разясни, че с протестните дейности ще покажат на хората кои са, с цел да могат да ги видят и чуят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР