Не трябва да се допуска противопоставяне между българите и украинските

...
Не трябва да се допуска противопоставяне между българите и украинските
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Настаняването на украинските бежанци в почивните бази е краткосрочно решение

Не би трябвало да се позволява опълчване сред българите и украинските бежанци. Украинските бежанци са сложени в тежка обстановка, аз мисля, че българите сме солидарни с тях, само че в края на краищата тези хора би трябвало да бъдат сложени в естествени, човешки условия. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

По думите й настаняването в почивните бази е краткосрочно решение, защото те са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в учебно заведение или да учат български език.

„ Трябва да се откри по-ясен метод, при който да се даде опция на бежанците да стъпят на краката си, с цел да поемат нещата в свои ръце. Държавата оказва помощ, да, само че в тази ситуация не е напълно по този начин, тъй като фактически се стига до едно доста неприятно опълчване “, разяснява тя.

Тя съобщи, че след направена от нейна страна неочаквана инспекция в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където тази седмица за малко бяха настанени бежанци, е открила, че през първия ден не е имало задоволително добра подготовка. Във фургоните е било прекомерно студено през нощта, горещо денем, нямало е хладилници, изискванията не са били подобаващи за деца и хора с увреждания.

„ Основният проблем за самите украинци, че не им се дава навреме информация. Не знаят къде ще отидат, какъв брой време ще пътуват, не знаят какъв брой време ще останат там и къде ще отидат по-късно. Това ги тормози, тъй като огромна част от тях са дами с дребни деца “, изясни Диана Ковачева.

Настаняването на бежанци в почивните бази е основало напрежение измежду българи, чиито резервации са били анулирани в последния миг. „ Когато има война, не е миг да се приказва за резервации, само че в края на краищата би трябвало да има баланс на ползите и въпреки всичко да има една дълготрайна политика. И за самите хора от Украйна не е добре. Какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една отмора, само че те по какъв метод ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си? “, разяснява тя.

В доста от домовете за възрастни хора изискванията са извънредно несъответствуващи. Тя даде образец с дом „ Свети Георги “ във Варна, в който избухна пожар и лиши живота на четирима души. Възрастните хора, които се намират там, са от смесени групи, в нарушаване на закона – хора с увреждания, възрастни хора с деменция, обездвижени хора, хора с психологични болести.

Условията за живот там са неприемливи, безапелационна бе Ковачева - тесни стаи, стаи без прозорци, нечистотия, стръмни стълби, без никакви условия за досегаемост. „ Хората не са вдигани с дни, тези хора са в безпомощно положение. Близките им не са пускани вътре, те не са видели в какви условия се намират техните родственици. Какво би трябвало да се случи, с цел да спре да работи един дом, на който е лишен лиценза, който явно не дава отговор на никакви условия за качество?

Агенцията за качеството е лишила лиценза на този дом февруари месец, само че в този момент сме юни месец и този дом продължава да работи. Как е допустимо да няма нито една институция в България, която да затвори този дом? РЗИ по силата на Закона за здравето има право да ревизира тъкмо такива домове за възрастни хора с увреждания, които са сложени в заплаха за живота. Разбирам, че е доста мъчно, че няма места – това отново е работа на страната “, изясни Ковачева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР