Не трябва да събираме родители във време, което им е

...
Не трябва да събираме родители във време, което им е
Коментари Харесай

Диян Стаматов пред Стандарт: Масовите родителски срещи са излишни

Не би трябвало да събираме родители във време, което им е неловко, и да им приказваме едно и също, откакто има електронни дневници, споделя шефът на 119 СУ

- Господин Стаматов, като шеф, Вие решихте да бъдат спрени родителските срещи, откакто към този момент има въведни електронни дневнци, от които фамилиите на децата научават всичко. Но има и родители, които се оплакват, че на тези срещи ги събират, единствено и единствено да набират пари от тях. Как гледате на това?
- Според мен не би трябвало да има всеобщи наставнически срещи, в които се приказва едно и също. Родителите така и така получават по-пълноценна информация за децата си посредством електронния дневник. Няма смисъл за ги викаме във време, което не е комфортно за тях, и да им даваме информация, която е обща за всички деца. Най-големият проблем е, че на едно място се струпват голямо количество родители. А надалеч по-добре е учителите да споделят това, което се случва с децата, в персонален контакт с родителите. Те така и така виждат информацията за своите деца в електронните дневници.
Там са записани както оценките им, по този начин и отсъствията, за които самите родители научават в действително време.
- Как се организират срещите в ръководеното от Вас 119 СУ?
- Ние организирахме една учителска среща при започване на образователната година. И ще имаме ден на отворените порти в учебното заведение в края на първия период, в който могат да дойдат всички родители от сутринта до вечерта. Да споделят какви терзания имат за своите деца и да беседват с техните учители. Това ще стане в края на първия образователен период, когато ще организираме сходен открит ден. Ако има майки и татковци, които са видели високи резултати за своите деца в електранния дневник, няма смисъл да отделят от времето си, с цел да беседват с учителя. Могат да го създадат, в случай че желаят да се съветват с него за бъдещето на детето си и неговия кариерен избор, само че няма да са задължени да дойдат.
- Десетки родители се оплакват, че родителските срещи са единствено за събиране на пари?
- За страдание в избрани учебни заведения тези срещи се трансформират в циничен кръг. При нас се стремим родителските срещи да са единствено за кариерна и образователна ориентировка на децата. Ако се постанова да се заплащат средства за учебници и други пособия, това се прави от касиера на класа. Средствата сигурно не се събират на наставнически срещи – родителите, които имат онлайн сметки, могат да ги преведат когато и да е на денонощието. Винаги се оповестява защо става дума.
- 119 СУ е едно от първите учебни заведения, които вкараха електронните дневници. Как ги възприеха родителите?
- Родителите се зарадваха доста на обстоятелството, че могат да получават информация за децата си в действително време. А най-интересното е, че в тези дневници се записаха и бабите, и дядовците на децата, с цел да могат да наблюдават техните резултати. Понякога това се случва, тъй като родителите са в чужбина и бабата е аставник на детето. В други случаи просто баба и дядо желаят да знаят оценките и отсъствията на ученика. В сходни случаи позволяваме такава регистрация. Но в случай че става дума за външни родственици, първо фамилията би трябвало да позволи достъпа. Самото дете също може да влезе онлайн до оценките си.
- Вие сте преподавател по биология, по какъв начин възприемате новите профилирани образователни стратегии за 11 и 12 клас? Достатъчно професионално ли са направени те?
- Според мен в стратегиите са застъпени най-новите познания, да вземем за пример по клетъчна биология, което обаче значи учителите да бъдат в допълнение подготвени съгласно най-новите научни трендове. Огромен смисъл има и подготовката, обвързвана със здравето. Радвам се, че в новите учебници са записани уроци, свързани както с наднорменото тегло, което е забележителен проблем за огромна част от децата, по този начин и с анорексията и булимията, в това число и със напрежението. Учениците, които желаят да аплайват с биология, би трябвало да познават най-новите открития в тази област.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР