Не трябва да ни успокоява това, че пикът на заразата

...
Не трябва да ни успокоява това, че пикът на заразата
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Винаги е възможно да има втора вълна от Covid-19

Не би трябвало да ни успокоява това, че пикът на болестта е преминат и сега сме на едно плато, даже потегля леко надолу, тъй като постоянно е допустимо да има втора вълна. Трябва да останем задоволително дисциплинирани и виновни към личното си здраве и към здравето на близките.
Това сподели пред БНР проф. Генчо Начев - кардиолог и шеф на болница " Света Екатерина ".

Проф. Начев съобщи, че постоянно е бил срещу основаването на суматоха, само че изрично е срещу неглижирането на заплахите и безотговорното отношение.

Той уточни, че не приема клишето, че светът към този момент не е същият.

" Същите сме, само че в случай че можем да прибавим към характерностите си нещо в допълнение - да сме по-отговорни към здравето на себе си и на близките, да продължим да внимаваме в обществените си контакти, с цел да се предпазим от разпространяването на това заболяване - това би било добре. И в случай че можем да отворим сърцето си към страданието на другите, да станем по-отзивчиви, това би било добре за цялото общество ".

Проф. Генчо Начев оцени доброволчеството и дарителството като положителните последствия от рецесията.

По думите му с помощта на навременните ограничения на държавното управление и щаба в България е било предсказуемо разпространяването на заразяването и съгласно опциите е било лимитирано.

" Това, че системата на опазването на здравето съумя да поеме всички инфектирани и да се оправи - това е триумф. Ако не бяха взети тези ограничения, тогава разпространяването на болестта може би щеше да сътвори такова напрежение в системата, че да не стигат леглата и апаратурата в лечебните заведения, което се избегна. Затова считам, че всички на първа линия в системата на опазването на здравето съумяха да се оправят с това нещо ".

Кардиологът уточни като пропуск в битката с епидемията разпоредбите за потребление на персоналните защитни средства. Според него не задоволителна е била подготвеността на чест от медиците за това по какъв начин се употребяват тези средства и какъв брой сериозна нуждата от тях.

" Може би това способства значителен брой от лекарите да бъдат инфектирани ", допусна той.

Директорът на болница " Св. Екатерина " съобщи, че в пациентите има насъбран боязън, че като отидат в болница, могат да се заразят с ковид: " Смятат, че това е по-страшно в сравнение с тяхно заболяване, само че това не е вярно. Много постоянно всеки изгубен ден, в който те не са се обадили по телефона или не са отишли при доктор, с цел да създадат обзор или проучвания, може да се окаже съдбовен ". Той посочи, че в лечебните заведения са взети всички защитни ограничения, с цел да не се популяризира болестта от Covid-19.

В болница " Св. Екатерина " към момента не е достигната междинната натовареност, която е била за последните два месеца, " което значи, че хората към момента се опасява ", посочи кардиологът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР