Не трябва да изхвърляме за гласуване, ние дадохме около 100

...
Не трябва да изхвърляме за гласуване, ние дадохме около 100
Коментари Харесай

Експерт: На машините за гласуване им изтича срокът, след 3 г. ще излязат от строя


" Не би трябвало да изхвърляме за гласоподаване, ние дадохме към 100 млн. лева На тях им изтича гаранционния период. Тези устройства по този начин се вършат преднамерено. След 3 години можем да чакаме те да излязат от строя, тъй като никой не подсигурява по-дълъг живот. Машините са повода за ниската интензивност на изборите ", съобщи математикът и специалист по изборните системи проф. Михаил Константинов в предаването “Тази заран ”.

Той изясни, че на смесеното гласоподаване през април предходната година 75% от хората, влизащи в секцията са избирали хартията, а 25% машината.

“След това имаше три избора, през юли и ноември предходната година, и октомври тази година, а гласоподавателите понижиха с към 600 000. Това е показателно. Не, че се опасяват хората, а се тормозят да не се изложат ”, сподели Константинов.

По думите му в Европа са изхвърлили машините.

“В Европа съвсем не се гласоподава с машини, единствено в няколко града в Белгия. В Ирландия дадоха пари за машини и ги изхвърлиха ”, добави Константинов.

“Ние купихме машини, ангажирахме експертиза, само че не се събрахме да забележим какво могат да вършат тези машини и по какъв начин могат да ни подобрят качеството ”, съобщи Румяна Дечева от публичния съвет към ЦИК.

Тя акцентира, че в нито една страна в Европа няма толкоз подправени изборни протоколи.

За това кой стопанисва машините - гледайте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР