Не трябва да изхвърляме машините за гласуване, ние дадохме около

...
Не трябва да изхвърляме машините за гласуване, ние дадохме около
Коментари Харесай

Експерт: На машините за гласуване им изтича срокът, след 3 г. ще излязат от строя

Не би трябвало да изхвърляме машините за гласоподаване, ние дадохме към 100 млн. лева На тях им изтича гаранционния период. Тези устройства по този начин се вършат преднамерено. След 3 години можем да чакаме те да излязат от строя, тъй като никой не подсигурява по-дълъг живот. Машините са повода за ниската интензивност на изборите, съобщи математикът и специалист по изборните системи проф. Михаил Константинов в предаването “Тази заран ”. Той изясни, че на смесеното гласоподаване през април предходната година 75% от хората, влизащи в секцията са избирали хартията, а 25% машината.



След това имаше три избора, през юли и ноември предходната година, и октомври тази година, а гласоподавателите понижиха с към 600 000. Това е показателно. Не, че се опасяват хората, а се тормозят да не се изложат, сподели Константинов. По думите му в Европа са изхвърлили машините.

В Европа съвсем не се гласоподава с машини, единствено в няколко града в Белгия. В Ирландия дадоха пари за машини и ги изхвърлиха, добави Константинов.

Ние купихме машини, ангажирахме експертиза, само че не се събрахме да забележим какво могат да вършат тези машини и по какъв начин могат да ни подобрят качеството, съобщи Румяна Дечева от публичния съвет към ЦИК. Тя акцентира, че в нито една страна в Европа няма толкоз подправени изборни протоколи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР