Не трябва да има спекулации, инвестираме в България с десни

...
Не трябва да има спекулации, инвестираме в България с десни
Коментари Харесай

Лорер за Слави Трифонов: Звучи като мрън-мрън -

" Не би трябвало да има спекулации, влагаме в България с десни ограничения за стопанската система и леви - за хората ", съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по Българска национална телевизия. 

Той разяснява оферти от " Продължаваме промяната " инфлационен пакет от 2 милиарда лв..

" Пакетът не е самоцел, а схващане, че би трябвало да се подкрепи и на българските жители, и на стопанската система. В Бюджет 2022 вдигнахме заплатите на учители, обявихме повдигане на заплатите на лекари, медицински сестри. Настоящият инфлационен пакет от 2 милиарда лв. идва след 4 милиарда лв., които към този момент инвестирахме в стопанската система през зимата ", сподели Лорер. 

По думите му това няма да повлияе на бюджета, в хазната има задоволително пари: " Палава тематика на опозицията е, че харчим доста, а истината е, че влагаме в България ". 

Министърът добави, че финансовото министерство е направило планове и са споделили - " да, 2 милиарда лв. можем да си позволим сега ". 

" Корупционните практики и течовете през последните 10 години са в пъти повече от това, което предлагаме сега. Сега разчитаме на Европейската прокуратура, която да откри най-малко европейските течове. Хазната може да си разреши тези 2 милиарда лв., уповавам се съдружният съвет оптимално бързо да се съгласи ", добави той. 

Според него стопанската система нараства за първото тримесечие. Износът през март е рекорден - 8 милиарда. Производството е с 20% повече. Икономиката продължава да се оправя.

Относно заемите и нужни ли са нови Лорер изясни, че съотношението сред заем и Брутният вътрешен продукт у нас е второто най-хубаво след Испания в Европейския съюз. 

По думите му няма дългова серпантина, защото България е постоянна макроикономически: " На нас ни се желае това да е последният инфлационен пакет. Възможно е след няколко месеца обстановката да допуска още ". 

Лорер уточни, че пенсионерите са грижа от ден 1. " Всеки от нас го боли сърцето за нашите баби и дядовци - десетилетия тези хора не са поглеждани от властта. Ако се постанова, още веднъж ще преразгледаме техните приходи. Причината да предложим 20% нарастване в този момент е, тъй като целим изпреварващо покачване ", сподели той. 

За минималната заплата Лорер изясни, че тя основава равнището на най-базовата претовареност. 

Според ръководещите главната данъчна ставка не би трябвало да се пипа. " Данък Данък добавена стойност може да се пипа, в случай че смяната действително ще се отрази за крайните консуматори. Цената на хляба мъчно може да бъде изменена поради Данък добавена стойност, по тази причина все още не виждаме икономическа аргументираност за понижаване на Данък добавена стойност ", уточни още той.

Даниел Лорер разяснява и вчерашната на водача на ИТН Слави Трифонов, като я дефинира като " мрън-мрън ". 

По думите му е реализиран необикновен напредък във връзка с газа. " Никой не стопира съдружните сътрудници да намират положителни покупко-продажби за газ. В Министерския съвет имаме изключителна добра връзка. Всички министри си приказват. Очевидно се спекулира с овакантяване на обединението ", сподели още министърът. 

По думите му това е безконтролно политическо говорене. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР