Не трябва да допускаме проповядването или навлизането на каквато и

...
Не трябва да допускаме проповядването или навлизането на каквато и
Коментари Харесай

Вълчев е против насаждането на идеология за самоопределяне на пола в училищата

" Не би трябвало да позволяваме проповядването или навлизането на каквато и да е форма на идеология, обвързвана със самоопределение нa пола . Казвал съм това доста пъти и преди, и нито един път не съм казвал противоположното, дал своя вот или правил нещо друго. Още повече имаме и конституционно решение.
Въздържам се да употребявам термина " джендър ", тъй като той е обвързван с политиката за равнопоставеност на половете, която всички сме възприели и поддържаме, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за " навлизане на джендър идеологията " в българските учебни заведения.
На 22 февруари от Министерството на образованието и науката оповестиха, че са изпратили писмо до генералния шеф на Главната дирекция " Образование, юноша, просвета и спорт " към Европейска комисия Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за цифрова самокритика
Искането е от въпроса за установяване на пола на участниците да отпадне опцията " друго " или да бъде отстранен целият въпрос, тъй като в настоящия вид той е недопустим. В анкетата са дадени 4 вероятни отговора: " момиче ", " момче ", " друго ", " избирам да не споделям ".
В писмото от МОН се посочваше, че инструментът SELFIE оказва помощ на учебните заведения да внедрят цифровите технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и по тази причина е належащо въпросът да бъде позволен допустимо най-скоро.
Трябва да бъдем мнителни и внимателни, защото опитите и формите за налагане на идеология, обвързвана с определението на пола, могат да бъдат най-разнообразни и непредвидени, сподели министър Вълчев.
" Това, с което не съм склонен само, е да дефинираме SELFIE като инструмент, целящ да ни наложи джендър идеология ", съобщи той. Това не е въпрос или анкета за самоопределение, а е въпросник за самокритика на цифровата готовност на учебните заведения. В него два от 90-те въпроса са статистически и са за задачите на разбора, а останалите - са механически, разясни министър Вълчев.
Въпросът за определянето на пола " не е наложителен от позиция на задачите на въпросника. Той е един от двата статистически въпроса в инструмента ", сподели на 7 март Вълчев. Имам авансово писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, в което той ме твърди, че ще намерят техническо решение за анкетата, само че към момента нямаме предложение за съответно решение, добави министърът.
Вълчев сподели още, че от Европейска комисия са обяснили, че SELFIE няма за цел самоопределянето на пола или налагането на доктрини. Инструментът е с идентични въпроси за всички страни членки в Европейски Съюз и повода да има сходна алтернатива е в законодателствата на някои от тях, изясни през днешния ден Вълчев.
Той още веднъж сподели, че в МОН не е постъпил нито един сигнал за анкетата, само че напомни, че от просветителното министерство желаеха отпадането на въпроса за България и е обявено на учебните заведения краткотрайно да не употребяват анкетата.
На въпроса кой носи отговорността за анкетата, министър Вълчев отговори, че " е дна единствена служителка в министерството е записала платформата и не е идентифицирала евентуалния проблем ". По нейни пояснения не го е видяла, допускам, че и да го е видяла, не е позволила, че това ще провокира проблем.
" Въздържам се да я държа виновна , заради обстоятелството, че е експерт по осведомителни технологии и като цяло е добър чиновник, а и по-същото време я е сполетяла и персонална покруса ", разяснява Красимир Вълчев.
Той заяви, че са взети ограничения, инструктирани са всички чиновници в МОН, квалифицирано е и писмо до районните ръководства по образованието и до просветителните институции да реагират и да не позволяват разпространяването на материали и на действия с отрицателно възпитателно въздействие в учебните заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР