Не трябва да чакаме държавата да защитава правата на човека.

...
Не трябва да чакаме държавата да защитава правата на човека.
Коментари Харесай

Декларациите за правата на човека не са закони и затова се нарушават често

" Не би трябвало да чакаме страната да пази правата на индивида . Има значение какви са нашите лични самостоятелни настройки. " Това изясни о време на семинар за човешките права и психологичното здраве доктор Румяна Динолова, гл.ас. в отдел " Психично здраве " в НЦОЗА.

" Организация на обединените нации не може да принуди страните да трансформират своите политики ", означи тя. декларациите за правата на индивида не се явяват закони, а механизмите за справяне с нарушаването им са слаби

Според нея в опазването на човешките права с изключение на страната роля имат и интернационалните организации, гражданското общество, частния бранш и не на последно място медиите.

По думите ѝ всеки един от нас без значение кой е и къде е роден, има съществени права и свободи. Затова тя е безапелационна, че на хората с увреждания не трябва да им се постанова лекуване, което не желаят.

Динолова уточни главните човешки права, в които влизат цивилен, стопански, политически, обществени и културни . Според нея обаче обществените, културните и икономическите биват най-често подценявани.

Психиатърът акцентира, че другите типове декларациите за правата на индивида не се явяват закони, а механизмите за справяне с нарушаването им са слаби

Като съществени проблеми, пред които са изправени хората с увреждания, в това число тези с психологични болести, доктор Динолова дефинира лишаването от достъпа до здравна помощ, достъпа до обучение, неравнопоставеността и лишаването им от право на придвижване, когато са настанени в институции.

По думите ѝ постоянно се нарушава и правото им да подписват брак и да имат семейство.

Д-р Динолова опроверга изказванията, че правата на индивида се схващат единствено от юристите. Тя добави още, че съществуват разнообразни модели на разбиране на хората с увреждания като медицински, благотворителен и обществен, който се концентрира главно върху премахването на бариерите основани от обществото или физическата среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР