Не трябва да бъде допуснато спорът за името на Македония

...
Не трябва да бъде допуснато спорът за името на Македония
Коментари Харесай

Срещата Гимних на външните министри от ЕС в София

Не би трябвало да бъде позволено разногласието за името на Македония да основава проблеми в Европейски съюз. Това съобщи вицепремиеърт Екатерина Захариева преди началото на неофициалната среща " Гимних ", която стартира през днешния ден в София. Сред тематиките бяха и обстановката в Сирия и Северна Корея. Надежда Василева следи срещата.

Западните Балкани са във фокуса на вниманието на европейските външни министри. За първи път на този конгрес се разисква тактиката за интеграция на района. Стратегия, към която имаше разнопосочни позиции. Според част от външните министри тази тактика е справедлива и всеобхватна. Според други обаче, би трябвало да бъде очакван по-бърз период за причислява не част от страните в района от планувания в тактиката. Един от дългогодишните разногласия в района е този за разногласието с името на Македония. Екатерина Захариева съумя да беседва в коридорите на НДК с гръцкия си сътрудник. Вероятно тази тематика е била разисквана и в този диалог. Преди началото на срещата Захариева сподели пред публицистите, че в търсене на решения по този проблем не би трябвало да бъдат създавани нови проблеми и да се основават условия за териториални искания към нашата страна.
 Екатерина Захариева - министър на външните работи: " Позицията на България е ясна по този въпрос. Това е двустранен въпрос сред Скопие и Атина и аз доста се надявам те да имат прогрес по диалозите. Позицията на България е такава, че намирането на решение за името е значимо за целия Европейски Съюз, само че е значимо на първо място за двете страни и доста се надяваме то да не сътвори нови проблеми, само че въпреки всичко това е двустранен въпрос и аз съм уверена, че моите сътрудници ще намерят най-хубавото решение. "
Друга основна тематика, която разискват външните министри на този конгрес, е спорът в Сирия. Върховния показал на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Федерика Могерини съобщи преди началото му, че би трябвало фактически да се наблюдава какво се случва по връзки на филантропичната рецесия в района. Акцентът в тази посока беше преместен от изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който уточни, че в случай че бъдат открити доказателства, че е употребявано химическо оръжие против цивилни в Сирия, то тогава Франция е подготвена да нанесе удар.
Федерика Могерини - Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: " Войната продължава и хумантарната обстановка става трагична. Целта ни е да осигурим изпращането на филантропична помощ за сирийците както вътре в страната, по този начин и в прилежащите страни - Йордания, Ливан и Турция. "
Утре към срещата на външните министри се чака да се причислят и министрите от страните кандидатки за участие в Европейски Съюз. В момента министрите беседват по тематиката " Северна Корея. Какво се случва на тези съвещания знаят единствено участниците в срещите, защото протичат при цялостна конфиденциалност. Ясно е, че тези срещи не излизат по-късно с публично решение. Обсъждат се основни тематики за всички страни в Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР