Не, това не е детска анимация. Нито пък игра на

...
Не, това не е детска анимация. Нито пък игра на
Коментари Харесай

Зелена светлина: Подобряване на енергийната ефективност на сградите

Не, това не е детска анимация. Нито пък игра на строители. А действително решение за възстановяване на енергийната успеваемост на постройките.

Една холандска компания работи коренно. Премахва стени, построява нов покрив, вгражда слънчеви панели. Никакви взаимни отстъпки по пътя към заветната цел - здания с нулево ползване на сила.

Джон Уорън, представител на компания за енергийна успеваемост: Е, в реалност не е толкоз разрушително, колкото звучи. Това, което е значимо да се направи, е да се махнат старите прозорци и порти. И незабавно по-късно, още същия ден се инсталират нови стенни панели.
Резултатът е къща, която е създава задоволително сила за отопление и за зареждане на домакинските уреди. За да се реализира мечтаната енергийна успеваемост в постройката се инсталират слънчев инвертор, термопомпа, контейнер за топла вода.

Джон Уорън, представител на компания за енергийна успеваемост: Това, което постигамеq е превръщането на едни много скучни къщи в нещо в действителност забавно.
Или с други думи казано - холандците ловко трансформират старите къщи в умни здания. И то за рекордно малко време - 10 дни.

Джон Уорън, представител на компания за енергийна успеваемост: Гаранцията е 30 години, през които клиентите имате явен проект какво би трябвало да вършат и по какъв начин да поддържат постройката.
Цената е много висока. В Холандия обновяването на една постройка коства към 60 хиляди евро. Но пък казусът със старите жилища в Европа се разраства обезпокоително бързо. За това някои локални управляващи са решили те да подкрепят жителите на общините си.

Като в британския град Нотингам, където са отпуснати над 6 и половина милиона евро от еврофондове за превръщането на 150 жилища в енергийно ефикасни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР