Не толкова популярното масло от маракуя е естествено растително вещество,

...
Не толкова популярното масло от маракуя е естествено растително вещество,
Коментари Харесай

Масло от маракуя – източник на здрава кожа и коса

Не толкоз известното масло от маракуя е естествено растително вещество, употребявано основно като съставна част в артикули за грижа за кожата.

Маракуята е прелестен другоземен плод, прочут още като пасифлора. Ценен е както поради неповторимия си усет и мирис, по този начин и поради многочислените си хранителни стойности. Все още не е доста известен, само че се появява все по-често в питателните магазини. Малко хора знаят по какъв начин да ядат маракуя, с цел да могат да се любуват изцяло на усета й всеки ден. Всеки, който харесва естествените способи на грижа, сигурно ще се заинтересува от потреблението на маракуя в козметиката. Маслото от маракуя, получено от семената, има фантастични свойства за грижа за хубостта. Въпреки че не е от най-евтините и известни артикули от този вид, безспорно си коства да го изпробвате най-малко заради няколко аргументи.

Маслото от маракуя е на първо място натурален емолиент, съдържащ скъпи дейни субстанции, които покачват хидратацията на кожата. Поддръжниците му настояват, че това масло е богат източник на скъпи растителни съединения, които могат да подобрят цялостното здраве на кожата, изключително есенциални мастни киселини, минерали и антиоксиданти като витамин С.

Масло от маракуя

Маракуя е релативно непозната за огромна част от хората. Маслото от маракуя произлиза от гората на Амазонка и нормално се извлича или от семената на плода. Това масло става все по-популярно за потребление за възстановяване на кожата, косата и ноктите.

Маслото от маракуя е богато на витамини Е, А, С, калций и фосфор. Маслото от маракуя е мощен емолиент, богат на витамин С. Високото наличие на есенциални мастни киселини и леката текстура прави маслото от маракуя скъпо за отнасяне на бръчки и суха старееща кожа.

Освен това, съгласно изследване, оповестено в International Journal of Cosmetic Science, маслото от маракуя може да инхибира производството на меланин; което го прави естествена опция за лекуване на пигментни петна. Маслените семена от маракуя съдържат линолова киселина, съставна част, ефикасна при регулирането на клетките и възобновяване на кожната преграда. Освен това маслото от семена на маракуя се смята за добър овлажнител.

Маслото от маракуя съдържа 72,6 % линолова киселина, което го прави един от най-хубавите източници на есенциалната мастна киселина на планетата. Маслото, извлечено от семена на маракуя, е богато на линолова киселина, една от главните мастни киселини, които играят основна роля в поддържането на здравето на кожата. Тъй като маслото от маракуя има некомедогенен рейтинг 0, то е положително и за кожа, склонна към акне, заради незапушващото си овлажняващо деяние.

Масло от маракуя – изгоди

Маслото от маракуя предлага противовъзпалителни изгоди при положения като екзема, псориазис, розацея и акне. Има както антибактериални, по този начин и антиоксидантни съединения, които могат да оказват помощ за възстановяване на външния тип на кожата, минимизиране на бръчките и старешки петна и даже увеличение на еластичността на кожата.

В умозаключение си коства да се означи, че в различната медицина маслото от маракуя се употребява най-вече външно. Освен това е все по-използвана съставна част в разнообразни козметични артикули за грижа, най-често предлагани в онлайн дрогерии и магазини за натурални артикули. Благодарение на неповторимия си състав може да бъде потребно при следните дерматологични проблеми:

  • суха кожа
  • възпаления
  • стрии
  • бръчки
  • слънчева алергия
  • акне

Освен това, прилагайки масло от маракуя върху скалпа и косата, ще осигурите по-добро стимулиране на растежа й, а също по този начин ще допринесете за по-бързата регенерация и възобновяване на повредените структури. Някои поддръжници също оферират потреблението на масло от маракуя като масажно масло за понижаване на мускулната болежка и напрежението.

1. Овлажнява кожата

Лесно прониква в кожата, с цел да я овлажни в дълбочина и да понижи сухотата. Благодарение на високото наличие на мастни киселини, то прониква в кожата, доста по-ефективно от други масла. Мастните киселини в маслото поддържат кожата овлажнена, като в същото време не я оставят прекомерно мазна. Лицето ви няма да се усеща мазно, то ще се усеща меко на досег и ще има здравословен искра.

2. Лекува суха или напукана кожа

Високото наличие на антиоксидант ликопен оказва помощ за възстановяване на тонуса на кожата и работи с витамин С, с цел да спомогне за поощряване на производството на колаген. Маслото от маракуя работи отлично като натурален емолиент, осигурявайки на кожата вярна хидратация и предотвратявайки сухота. Всичко, което би трябвало да извършите, е да нанесете няколко капки от продукта върху сухия сектор от кожата. За да овлажните цялото тяло, коства си да смесите масло от маракуя с друго базово масло, да вземем за пример кокосово масло, масло от авокадо или зехтин.

3. Намалява възпалението

Намалява възпалението, с цел да подкрепи лекуването на акне, обриви и други кожни болести, като доставя кожата с линолова киселина, която нормално липсва при хора с кожа, склонна към акне.

4. Премахва свободните радикали

Премахва свободните радикали със своите антиоксидантни свойства, предотвратявайки увреждането, като в същото време оказва помощ за понижаване на фините линии и бръчки.

5. Облекчава сърбежа

Маслото от маракуя е изключително потребно при проблеми с сензитивна и сърбяща кожа. Използвайки го за ежедневни процедури за грижа, можете дейно да успокоите досадните раздразнения и зачервявания. За страдание, то може да бъде малко по-малко дейно при положение на дерматологични болести като екзема и псориазис.

6. Предотвратяване на акне

Маслото има високо наличие на антиоксиданти, което защищава кожата ви от всевъзможни стресови фактори на околната среда. Маслото също е в положение да помогне за балансиране на омазняването на кожата ви заради високия си състав на линолова киселина (77%). Освен това изследванията демонстрират, че предразположената към акне кожа нормално има недостиг на линолова киселина и с помощта на високото наличие на линолова киселина в маслото от маракуя, то ще помогне за балансиране на кожата и попречване на акне.

7. Против стареене

Витамин А от каротеноидите оказва помощ за понижаване на появяването на линии и бръчки по кожата. Маслото от маракуя е натурална козметика, която съдържа голям брой антиоксиданти, които разрешават ефикасна битка против свободните радикали. По този метод способства за по-дългото опазване на младия и лъчезарен тип, като лимитира процесите на инертност на кожата и образуването на бръчки.

Ползи за здравето от маслото от маракуя

Към днешна дата са направени релативно малко проучвания за установяване на евентуалните изгоди от маслото от маракуя. Въпреки това, някои предварителни резултати демонстрират, че маслото от маракуя може да има някои скъпи защитни и регенериращи свойства. В изследване от 2008 година, оповестено от International Journal of Food Sciences and Nutrition, учените откриха, че маслото от семена на маракуя съдържа огромно количество линолова киселина, тип есенциална мастна киселина, която играе основна роля в поддържането на кожата здрава.

В допълнение, изследвания, оповестени през 2011 година, демонстрират, че маслото има висока антиоксидантна интензивност. Известно е, че потреблението на антиоксиданти в грижата за кожата може да помогне в битката с вредите, породени от слънчевата радиация, което доста способства за преждевременното стареене. По този метод маслото от маракуя може да помогне за понижаване на резултатите от нездравословното влияние на слънцето върху кожата.

Масло от маракуя в ароматерапията

Както сочат някои източници, това неугледно масло може да има доста удобен резултат върху вашето душевно положение. Сред последователите на ароматерапията то има доста добра известност като дейно средство за облекчение на напрежението и безпокойството. Маслото от маракуя има доста внимателен мирис, с леко земна и дървесна нотка. Съчетава се доста добре с други аромати, с които може да обезпечи синергичен лечебен резултат. Често се предлага да се комбинира с масла от лавандула, лимон, роза и здравец.

Натуралното масло от маракуя постоянно се предлага за решение на проблеми със заспиването. С негова помощ можете да извършите успокояваща терапия, даряваща чувство за облекчение и самодоволство. За задачата преди сън можете да напръскате няколко капки върху възглавницата, да употребявате овлажнител за въздух или да вземете топла вана, като добавите десетина капки от екстракта във водата.

Масло от маракуя – препоръки за приложимост

Поради лимитираното количество проучвания върху маслото от маракуя е прекомерно рано да се предлага на всички и за всеки дерматологичен проблем. Ако обмисляте използването му, изключително при положение на по-сериозни болести, постоянно си коства да се консултирате с Вашия доктор авансово. Трябва също по този начин да се има поради, че не може да се употребява като сурогат на общоприетата терапия.

Преди да употребявате маслото върху по-голям сектор от кожата, би трябвало авансово да се направи тест за алергия. За тази цел си коства да нанесете капка или две върху дребен откъс, на невидимо място на тялото. Трябва да е безвредно, когато не провокира раздразнение. Струва си да внимавате с маслото от пасифлора, в случай че имате кожа, склонна към акне. В такива случаи не постоянно работи и може да аргументи нови изригвания. Ако сте склонни към пъпки, по-добре е да се въздържате от потреблението на този артикул.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР