Не толкова отдавна идеята, че една къща може да се

...
Не толкова отдавна идеята, че една къща може да се
Коментари Харесай

Как да си принтираме палачинки и още чудеса от света на 3D принтирането

Не толкоз от дълго време концепцията, че една къща може да се принтира, вместо да се построи, си бе чиста научна фантастика. Днес е действителност.

Технологията на 3D принтирането се развива бързо и в доста посоки. Принтират се принадлежности, мебели, украшения, бижута, само че също и храни, дронове, автомобилни елементи, произведения за медицината и, да, цели домове. Някои от тези нововъведения ще могат да се следят на п редстоящо събитие в София, за което описа Боян Пехливанов от компанията уредник B2N.

„ 3D принтирането става все по-достъпно. В Съединени американски щати посредством тази технология бе основана къща за по-малко от 2 дни и на цена под 10 000 $. Това разкрива доста евентуални благоприятни условия за по-бедните региони “, изясни Пехливанов.

Чрез 3D принтери към този момент се прави огромна част от слуховите апарати , както и персонализирани артикули като протези, титанови имплантни за интервенции или даже облекла и обувки. Освен необятно употребяваната пластмаса, в приложимост се вкарват и други материали, да вземем за пример водорасли, с концепцията природата да се щади.



Автомобилната промишленост също е присъединила нововъведението в процесите си на произвеждане. Елементи от спирачната система на най-новия модел Bugatti са направени посредством 3D принтер и са с 60% по-леки от предходните. Чрез технологията е основан и въздуховод за проектиращите се нови модели BMW.

Изключително любопитен е план на компания, основала 3D принтиран дрон, който може да локализира мини. „ По света към момента има места, на които са заровени мини от Втората международна война. Дронът може да ги откри, да „ вземе “ нещо тежко и да го пусне върху тях, като по този начин ги задейства и обезвреди “, обясниха още специалистите.

В България технологията също стартира да се разпространява. В УАСГ да вземем за пример създават 3D принтер за бетон, а от ден на ден хора се интересуват по какъв начин биха могли да приложат 3D принтирането в всекидневието си.

Повече за трендовете в България и по света в тази област ще може да се научи на идната Балканската конференция по 3Д технологии, която ще организира в София от 3 до 6 октомври. Акцент ще бъде необятното приложение на 3Д принтирането в сфери като медицина, инженерство, архитектура, бижутерия, обучение, хранителна промишленост и други Водещи лектори ще опишат и ще показват опита си. Ще се провеждат и доста работилници за деца, в които малчуганите ще могат да изработят свои лични 3D предмети.

Конференцията и всички събития в нейните рамки са изцяло безвъзмездни. Нужно е единствено да се направи регистрация в уеб страницата www.additivedays.com, където можете да видите и детайлности за програмата.

Междувременно през днешния ден уредниците демонстрираха по какъв начин можем да си създадем 3D принтирани палачинки за закуска. Вижте повече във видеото:

Сподели с товите другари

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР