Не строим паркинги, не защото нямаме желание. Проблемът е в

...
Не строим паркинги, не защото нямаме желание. Проблемът е в
Коментари Харесай

Центърът за градска мобилност призна, че липсват терени за паркинги

Не строим паркинги, не тъй като нямаме предпочитание. Проблемът е в неналичието на подобаващи терени и завършва с липса на интерес на жителите да паркират надалеч от вкъщи. Това съобщи в изявление за БГНЕС краткотрайно изпълняващият длъжността изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност Румяна Милова.

Милова заяви, че до края на 2020 година в столицата ще бъдат построени три нови паркинга – 2 буферни и 1 наземен. Те ще се намират в кв. „ Надежда 1 ”, на бул. „ Сливница “ и в региона на Централна гара.

„ Преди няколко дни обявихме социална поръчка за създаване на наземен паркинг в „ Надежда 1 ”. Той е покрай метрото, само че не е комфортен за буферен паркинг. Идеята е да се построи паркинг, който да се употребява от домуващите, а половината от него да използваме за углавен паркинг. Предвидили сме опция да се усилва едната или другата част от паркинга според от потребностите. Той ще бъде охранителен “, уточни Милова и посочи, че 65 ще са местата, на които жителите ще могат да паркират, а ЦГМ ще употребява 86 места за наложително репатрирани коли.

Според нея съществуването на подобен паркинг в трите региона ще докара до дисциплиниране на водачите и по-лесно ще се упражнява надзор на паркирането в регион „ Надежда “, „ Връбница “, и „ Люлин “.

Милова акцентира, че паркирането върху терена от 4 дка., който се е разкрил, откакто са били отстранени противозаконни гаражни кафези, ще бъде платено.

Милова уточни и значимостта за подобен паркинг в региона на бул. „ Сливница ”: „ Там са 262 паркоместа. От там влизат много коли в София - това ще даде опция да спрем колите и да понижим потока от коли, които идват в центъра ”, сподели още тя и добави, че по време на срещите си с новите районни кметове те са декларирали, че ползата им е буферните паркинги да бъдат наземни.

Милова посочи, че паркингът на бул. „ Сливница ” е построен дружно с построяването на метрото, само че не е завършен и не се употребява.

„ ЦГМ ще предложи услугата „ Паркирай и пътувай “. Гражданите ще си оставят гратис колите там и ще не престават с метрото “, разкри концепцията на сдружението тя и разясни, че подземният паркинг на Централна гара ще разполага с 87 места.

Милова разяснява още, че свободните места за паркиране в центъра доста са намалели, и в случай че допреди няколко години запълването на местата е било 80%, в този момент те към този момент се запълват на 90-95%, изключително в избрани часови диапазони. В централните региони на града би трябвало да се намерят подобаващи терени за построяването на многоетажни паркинги, които обаче би трябвало да са покрай домовете на жителите. Благодарение на тях ще могат да се освободят тротоарите от паркираните коли.

Попитана по кое време ще се отстранен паркоместата от тротоарите, Милова сподели, че на този стадий това няма по какъв начин да се случи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР