Не стихва напрежението в Сърбия. Във втората нощ на протести

...
Не стихва напрежението в Сърбия. Във втората нощ на протести
Коментари Харесай

Не стихва напрежението в Сърбия

Не стихва напрежението в Сърбия. Във втората нощ на митинги и вълнения, полицията още веднъж употребява сълзотворен газ. И довечера се чакат митинги.

Президентът на Сърбия Александър Вучич направи послание към сръбските жители от самолета на път за Париж, където има среща с френския държавен глава Еманюел Макрон.

Във видеообръщение, оповестено в Инстаграм, той съобщи, че страната ще направи всичко, с цел да отбрани реда и да постави завършек на " бандитизма " по неговите думи. Той прикани жителите да не влизат в спор с хулигани.

Протестиращи още веднъж се събраха в центъра на Белград и на няколко огромни сръбски градове, с цел да изразят недоволството си против ръководещите и против въвеждане на нови ограничавания поради ковид. Стигна се до конфликти.
Снимка: EPA
Сръбският вътрешен министър дефинира митингите като опит за държавен прелом. Властите намекнаха и за непозната интервенция.

На път за срещата си с френския президент Макрон по Косовския въпрос Вучич направи обръщение от самолета.

" Ще запазим мира в нашата страна. Предателството в никакъв случай не е било алтернатива, а аз в този момент хвърча за Париж, с цел да се боря за нашата Сърбия “, съобщи Вучич.
Заради възобновен полицейски час: Хиляди щурмуваха Народното събрание в Белград Този вторник президентът Александър Вучич разгласи възобновяване на някои ограничения против ковид
Заради неводолството ръководещите се отхвърлиха от въвеждането на вечерен час, само че оповестиха други ограничаващи ограничения. Сред тях са възбрана на обществени събирания и по-кратко работно време на магазини и заведения.

Брюксел изрази угриженост за протичащото се в Сърбия и осъди потреблението на мощ.

„ Ограничителните ограничения не би трябвало несъразмерно да лимитират главните права и свободи. Те би трябвало да бъдат лимитирани до строго нужното, в това число по въпроса за главното право за кротичък митинг в демократичното общество. Общественият ред също би трябвало да бъде предпазен “, сподели Ана Фeрнандес, представител на Европейска комисия.
Снимка: EPA
В неделя Брюксел ще е хазаин на среща на водачите на Сърбия и Косово. Европейски Съюз се пробва да възвърне разговора сред Белград и Прищина и да реализира подписването на съглашение за нормализиране на връзките.

Опозиционният Алианс за Сърбия даде изявелние през днешния ден следобяд във връзка със събитията нощес. Те настояват, че хулиганите, които през вчерашния ден вандалстваха из столицата и влизаха в конфликти с полицията, са проведени от държавното управление.
Полицейски час в Белград поради ковид Ситуацията с ковид в Сърбия става все по-тревожна
Относно демонстрациите от предходните дни, опозицията твърди, че полицията е надвишила пълномощията си по отношение на събралите се жители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР