Не стигат парите за т.нар. „роботизирана рехабилитация на детската церебрална

...
Не стигат парите за т.нар. „роботизирана рехабилитация на детската церебрална
Коментари Харесай

Финансов недостиг за рехабилитацията на ДЦП

Не стигат парите за така наречен „ роботизирана рехабилитация " на детската церебрална парализа. За това алармират медиците от профилираната болница " Св. София ". Лечебното заведение не може да си разреши скъпата поддръжка на високотехнологичните машини, дарени от Българската Коледа, а те към този момент стартират да се скапват. С помощта на високотехнологични роботи пациентите с детска церебрална парализа освен се изправят на крайници, само че съумяват и да проходят. Големият проблем идва когато машината се повреди, тъй като цената на ремонта й може да доближи 11 000 лв.. Средства, с които болничното заведение не разполага.

Сред хилядите пациенти на Специализираната болница за детска церебрална парализа е 14-годишната Лияна. Благодарение на роботизираната рехабилитация момичето реализира забележителни резултати с ръката си. „ Преди не можех да върша някои придвижвания, обаче това ми оказва помощ да ги върша по-лесно ", сподели Лияна.

Освен с робот за ръка лечебното заведение разполага и с високотехнологична инсталация за вървене.

Този вид рехабилитация оказва помощ на децата, тъй като те неведнъж правят избрани придвижвания, които мозъкът им запаметява и това им оказва помощ да се придвижват и независимо да правят избрани придвижвания, разяснява Димитър Шиндарски - терапевт в Специализираната болница за ДЦП " Св.София ".

Но като всяка техника и тази се амортизира.

Апаратурата ни стартира да се скапва, гаранцията изтече. Поддръжката е скъпа, сега финансовите ни доходи падат под нулата, тъй като сме лимитирани от касата. Ремонтът на най-скъпия ни уред ще бъде сред 10 и 11 000 лв.. Успях да събера 2 500 лева, с цел да сменя един амортисьор. Остава да се надявам да не се счупи някоя друга част, който коства доста повече, съобщи доцент доктор Иван Чавдаров - шеф на Специализираната болница за ДЦП " Св.София ".

Повредите на високотехнологичните роботи освен, че удрят по бюджета на лечебното заведение, само че и ощетяват пациентите. Децата пропущат процедури, в случай че роботът се повреди. Родителите стартират да недоволстват. Децата забавят развиването и напредъка си, споделя Димитър Шиндарски.

Затова и в свое писмо до здравните управляващи, управлението на болничното заведение упорства за обособена клинична пътека за роботизирана рехабилитация от следващата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР